ГоловнаСвіт

У Сирії знову застосували хімічну зброю, не менш ніж 70 загиблих - волонтери

Режим Асада інформацію про хіматаку спростовує.

У Сирії знову застосували хімічну зброю, не менш ніж 70 загиблих - волонтери
Сирийские дети в больнице после химатаки
Фото: syriadirect.org

Представники волонтерських організацій, лікарі та рятувальники, які працюють у Сирії, повідомляють, що в Думі - останньому підконтрольному повстанцям місті в Східній Гуті - 7 квітня відбулася хімічна атака, в результаті якої загинули щонайменше 70 осіб, передає ВВС.

Про хімічну атаку в місті Дума повідомили відразу кілька моніторингових і медичних груп, які працюють у Сирії, проте всі вони наводять різні дані про кількість жертв.

Волонтерська організація "Білі шоломи" опублікувала фотографії людських тіл у підвалах. На їхню думку, число жертв може зрости.

Медіа-центр Гути, який підтримує сирійських повстанців, заявив, що після атаки від задухи загинули 75 осіб і ще близько тисячі людей постраждали. Джерелом отрути організація назвала бомбу, скинуту з вертольота, яка, ймовірно, містила зарин.

Спілка медичних організацій - благодійна організація, заснована в США, співпрацює із сирійськими лікарнями - повідомила ВВС, що в лікарні біля Дамаска підтвердили факт загибелі 70 осіб. Там також заявили, що, згідно зі звітами з місця атаки, загиблих може бути значно більше - до 180 осіб. Однак дістатися до всіх тіл уночі не вдалося через темряву й артобстрілів.

У деяких постраждалих, за даними Спілки, спостерігають симптоми, характерні для ураження хлором або нервово-паралітичним газом.

Підтвердження цієї інформації з незалежних джерел немає. Влада Сирії інформацію про хімічну атаку назвала сфабрикованою. Сирійське державне новинне агентство САНА, зі свого боку, заявило, що повідомлення про хімічну атаку вигадані повстанцями, які усвідомлюють неминучість своєї поразки і намагаються перешкодити просуванню урядових військ.

У той самий час Держдепартамент США вже заявив, що уважно стежить за повідомленнями про можливе застосування хімічної зброї і якщо вони підтвердяться, то Росія, яка підтримує владу Сирії, повинна разом з Дамаском нести відповідальність за те, що сталося.

Представники російської влади 6 квітня, тобто за день до гаданої атаки, заявили, що повстанська організація "Фронт ан-Нусра" готує в підконтрольних їй районах атаки із застосуванням хлору. Ще раніше схожу заяву робив президент Росії Володимир Путін.

Нагадаємо, останній випадок застосування хімічної зброї в Сирії зафіксували 4 квітня, в результаті якого загинули щонайменше 58 осіб, з них - 11 дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram