ГоловнаСвіт

Рада Європи рекомендувала Румунії підготувати більше вчителів української

Румунії слід розширити офіційне використання мов меншин в державному адмініструванні.

Рада Європи рекомендувала Румунії підготувати більше вчителів української
Фото: xsport.ua

Румунському керівництву слід забезпечити підготовку достатньої кількості вчителів для викладання мов національних меншин, зокрема української, а також переглянути "поріг" використання мов нацменшин в адмініструванні.

Про це йдеться в рекомендаціях Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ) для Румунії щодо застосування Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, а також експертною оцінкою щодо виконання країною своїх зобов'язань, оприлюднених сьогодні, повідомляє Укрінформ.

"У пріоритетному порядку Комітет міністрів вважає, що керівництву Румунії слід забезпечити підготовку достатньої кількості вчителів для повного виконання своїх зобов'язань в галузі освіти щодо болгарської, чеської, хорватської, німецької, угорської, ромської, російської, сербської, словацької, турецької та української мов", - зазначено в документі.

Також в звіті зазначено, що Румунії слід розширити офіційне використання мов меншин в державному адмініструванні.

"На сьогодні мова меншин може використовуватися тільки в спілкуванні з держструктурами, де населення, що належить до меншості і яке проживає в певній адміністративній одиниці, становить понад 20% всього населення. Для використання мови нацменшини під час дебатів в місцевих органах влади кількісний показник представників нацменшини повинен становити третину від представників органу", - йдеться в документі з рекомендацією зміни цих "порогів".

У доповіді наголошується, що загалом румунська система освіти гарантує високий рівень підтримки багатьох мов меншин, схвалюється, що для більшості мов меншин існує комплексна пропозиція культурних заходів. У той же час документ вимагає поліпшення рівня використання мов меншин в судах і економічного життя.

Як відомо, в минулому році Румунія критично поставилася до нового закону України "Про освіту", зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні. Пізніше Україна і Румунія домовилися розробити спільний документ щодо імплементації нового закону України про освіту, зокрема його сьомої статті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram