ГоловнаСвіт

Спецслужби Британії встановили місце виробництва "Новачка", - The Times

Лабораторія розташована в Росії, але де саме - не уточнюють.

Спецслужби Британії встановили місце виробництва "Новачка", - The Times
Фото: EPA/UPG

Спецслужби Великобританії вважають, що "доволі точно" визначили місце виробництва нервово-паралітичної речовини "Новачок", якою отруїли колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію.

Про це повідомляє The Times з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

За інформацією видання, лабораторія розташована в Росії, але де саме - не уточнюють. Як розповів один зі співрозмовників видання, встановити ймовірне джерело виробництва "Новачка" вдалося за допомогою наукового аналізу та розвідданих уже через кілька днів після отруєння Скрипаля.

За його словами, уряд Британії володів інформацією про те, де було вироблено цю речовину, на четвертий день після інциденту.

Співрозмовники газети також не виключають, що російська сторона проводила тести, щоб з'ясувати, чи можна використовувати "Новачок" для замовних політичних убивств.

Нагадаємо, 4 березня колишній російський подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені непритомними на лавці в торговому центрі в Солсбері. Слідство встановило, що їх отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок", розробленою в СРСР у 1970-х роках. Британія поклала відповідальність за інцидент на Росію. А міністр закордонних справ Борис Джонсон заявив, що вважає "вкрай імовірним", що отруєння екс-полковника ГРУ санкціонував особисто президент РФ Володимир Путін.

4 квітня в Гаазі у справі Скрипаля відбулося спеціальне засідання Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), на якому Лондон надав експертам доступ до отруйної речовини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram