ГоловнаСвіт

РФ не виконала більш ніж дві тисячі рішень ЄСПЛ

2017 року Росія виплатила найбільшу суму компенсацій постраждалим - 14,6 мільйона євро.

РФ не виконала більш ніж дві тисячі рішень ЄСПЛ
Фото: nytimes.com

Росія і Туреччина очолюють список країн, які не виконали вироки Європейського суду з прав людини. Про це йдеться в доповіді за підсумками 2017 року, представленій в середу, 4 квітня, у Страсбурзі Комітетом міністрів Ради Європи (КМРЄ), передає Німецька хвиля.

Згідно з доповіддю, у Росії чекають вирішення більш ніж 2 тисячі справ, пов'язаних з порушенням прав людини. У Туреччині - понад 1500. Загалом же кількість невиконаних вироків ЄСПЛ в 47 державах, що входять до Ради Європи, скоротилася.

Ситуація з невиконанням рішення суду в Росії і Туреччині пов'язана з тим, що минулого року проти цих країн ЄСПЛ виніс найбільшу кількість вердиктів за порушення прав людини. Порівняно з іншими членами РЄ, Росія 2017 року виплатила найбільшу суму компенсацій постраждалим - 14,6 мільйона євро. Туреччина посіла третє місце після Італії, виплативши 11,6 мільйона євро компенсацій.

КМРЄ посідає основне місце в системі органів Ради Європи, оскільки він уповноважений виступати і ухвалювати рішення від імені організації. Важливою функцією КМРЄ є контроль за виконанням рішень ЄСПЛ. Комітет може, наприклад, закликати уряди країн змінити законодавство, поліпшити умови утримання у в'язницях, знизити рівень насильства з боку правоохоронних органів. Водночас не встановлено термін, протягом якого країни зобов'язані виконати рекомендації КМРЄ.

Країни, які часто ігнорують рекомендації комітету, в крайньому випадку можуть бути виключені з Ради Європи, однак за всю історію організації цього жодного разу не сталося.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія може вийти з Ради Європи через ЄСПЛ. РФ вважає нелегітимним обрання 20 суддів ЄСПЛ і ухвалені ними рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram