ГоловнаСвіт

The Times дізналася про плани Кремля анексувати Запорізьку область

Журналіст Том Парфітт із Москви розповів про таємний план "Троя".

The Times дізналася про плани Кремля анексувати Запорізьку область
Фото: Кузьма Джунь

Британське видання The Times повідомило, що команді президента Росії Володимира Путіна 2014 року пропонували план дестабілізації Запорізької області України.

Про це йдеться в статті "Операція Троя: російський план поширення хаосу в Україні", передає "Голос Америки".

Автор статті - журналіст Том Парфітт із Москви - повідомив про таємний план "Троя", який у листопаді 2014 року направив у Кремль Олексій Муратов - колишній депутат від Курської області і "представник ДНР" у Росії. У цьому плані були вказані імена ватажків проросійських заворушень, а шпигуни вже діяли на місці подій. Йшлося про стратегію підготовки населення Запорізької області до проросійського заколоту в регіоні, або як подавав це Муратов - "звільнення від нацистсько-фашистських окупантів".

Ця пропозиція була частиною ширшого плану Кремля із дестабілізації України. Усе це увійшло в доповідь, з якою ознайомилося видання The Times, базованій на витоках інформації з листів електронної пошти радника Путіна Владислава Суркова.

Згідно з планом операції, Муратов пропонував вкласти $181 тис. у поширення проросійського заколоту далі на захід України. Цей лист, імовірно, було адресовано Іналу Ардзінбі, заступнику Суркова. У ньому було викладено план того, як необхідно маніпулювати громадською думкою перед початком повстання і як можна анексувати цю область.

Кульмінацією "Трої" мали стати якісь "силові дії" проти проукраїнських організацій. Їх лідером мав стати Володимир Новіков, польовий командир з позивним "Алабай".

Нагадаємо, раніше Служба безпеки повідомила, що оточення екс-голови МВС Віталія Захарченка фінансувало низку антиукраїнських акцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram