ГоловнаСвіт

Eni заморозила проект з "Роснефтью" через санкції

У розпал робіт італійська компанія отримала повідомлення, що це суперечить режиму санкцій.

Eni заморозила проект з "Роснефтью" через санкції
Лого на итальянской нефтегазовой компанией Eni
Фото: energynews.com.ua

Італійська Eni заморозила проект з "Роснефтью" на шельфі Чорного моря, пише агентство РБК із посиланням на джерела.

Керівник Федерального агентства з надрокористування (Роснадра) Євген Кисельов повідомив виданню, що геологорозвідувальну діяльність "Роснефти" на ділянці Вал Шатського в Чорному морі припинено на час дії санкцій.

Геологорозвідку на цій ділянці в Чорному морі фінансував і проводив іноземний партнер "Роснефти" - італійська Eni (в їх спільному підприємстві в російської компанії 66,7%, у італійців - 33,33%). У березні бурова Scarabeo 9, яка належить Saipem ("дочка" Eni), пробурила одну свердловину, а потім попливла.

За даними агентства, Eni повідомила "Роснефть" про припинення співпраці за цим проектом на тлі санкцій США.

Вал Шатського (інша назва - Західно-Чорноморська площа) розташований на глибині понад 150 м, тобто належить до глибоководних і потрапляє під санкції США і ЄС. Але угоду про розробку ділянки компанії уклали ще в 2012 році - за два роки до введення західних санкцій. Eni почала бурити в Чорному морі, запитавши дозвіл США, але не дочекалася відповіді. У розпал робіт компанія отримала повідомлення, що це суперечить режиму санкцій, і вирішила заморозити всі проекти.

Нагадаємо, ще в 2014 році США і ЄС ввели санкції проти російської нафтової галузі, заборонивши своїм резидентам постачати обладнання і технології для арктичних і шельфових проектів глибиною понад 150 м, а також для проектів із видобутку сланцевої важковидобувної нафти на суші.

1 березня про вихід із спільних підприємств з "Роснефтью" з розробки російського шельфу Чорного моря і Арктики оголосила американська ExxonMobil.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram