ГоловнаСвіт

Слідком РФ знайшов "український слід" у чутках про кількість загиблих у Кемерові

Вольнов стверджує, що взяв цифру 300 на основі аналізу кількості місць у кінозалах.

Слідком РФ знайшов "український слід" у чутках про кількість загиблих у Кемерові
Фото: 112 Украина

Слідчий комітет Росії повідомив про іноземного пранкера, який поширював неправдиву інформацію про кількість загиблих під час пожежі в ТЦ "Зимова вишня" в Кемерові.

Про це повідомляють на сайті Слідкому.

"Встановлено іноземного громадянина, який поширював свідомо хибну інформацію про кількість загиблих під час пожежі в Кемерові з метою дестабілізації ситуації в регіоні", - повідомила офіційний представник СК Світлана Петренко.

Уточнюється, що пранкер Євген Вольнов "дзвонив у медичні установи і державні органи, поширюючи свідомо неправдиву інформацію".

Представник СК підкреслила, що діям пранкера дадуть відповідну правову оцінку.

Сам Вольнов заявив, що "є єдиним, хто говорить правду" про пожежу в Кемерові, і "не боїться цього".

"Жодна офіційна російська структура не варта довіри. Емнеесники могли дістати дітей, але вони дозволили їм задихнутися. Хочеться нагадати росіянам, що завдяки їх бездіяльності вмирають діти в усьому світі: у Сирії, в Україні і не тільки. Це добрий привід задуматися, на що росіяни перетворили свою державу", - сказав він у коментарі РБК.

За твердженням Вольнова, він узяв цифру 300 на основі аналізу кількості місць у кінозалах.

Записана телефонна розмова Вольнова була опублікована на YouTube 25 березня. У ній він назвався співробітником МНС і питав у працівників кемеровського моргу, чи є в них місця для "300 загиблих".

Пізніше Вольнов опублікував ще два відео. Назвавшись співробітником адміністрації президента Росії, він змусив людей прибирати дитячі іграшки та квіти, які жителі міста залишили на згадку про загиблих дітей. "Якщо можна прибирати квіти з місця загибелі Нємцова, то чому б і не прибрати квіти з місця загибелі дітей у ТЦ "Зимова вишня"?" - підписав пранкер відео.

Паралельно в соціальних мережах з'являлися й інші повідомлення про те, що влада нібито замовчує реальне число загиблих, а жертв набагато більше, ніж озвучено офіційно. Автори голосових повідомлень, як правило, посилалися на деяких родичів або знайомих, які пов'язані з роботою в МНС або медичних установах Кемерова.

Раніше повідомляли, що п'ятьом затриманим у справі про пожежу в Кемерові висунено звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram