ГоловнаСвіт

СБУ заборонила в'їзд в Україну 23 видвореним з Великобританії росіянам

"Російські розвідники під прикриттям дипломатів дедалі частіше вдаються до цинічних провокацій".

СБУ заборонила в'їзд в Україну 23 видвореним з Великобританії росіянам
Фото: LB.ua

Служба безпеки України заборонила в'їзд у країну 23 громадянам Росії, яких видворили з Великобританії у зв'язку з отруєнням колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його дочки.

Про це повідомляється на сайті СБУ.

"Глава СБУ Василь Грицак заявив, що їхня діяльність є зухвалим знущанням над однією з основних функцій дипломатичного представництва, які визначені Віденською конвенцією про дипломатичні відносини 1961 року - заохочення дружніх взаємин між державами", - йдеться в повідомленні.

Акцентуючи увагу на досвіді України у протидії гібридній агресії РФ, Грицак підкреслив, що російські розвідники під прикриттям дипломатів "дедалі частіше вдаються до цинічних провокацій, спрямованих на підрив основ міжнародної стабільності і безпеки".

Нагадаємо, 26 березня, близько 20 держав світу синхронно оголосили про висилання російських дипломатів, які займалися розвіддіяльністю, 27 березня ще кілька країн приєдналися до цієї акції. Нова Зеландія не змогла знайти, кого б вислати, але підтримала її. Великобританія, на території якої сталося отруєння російського шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля, оголосила це демонстрацією єдності Заходу перед обличчям російської загрози.

Британія оголосила про висилання 23 дипломатів з Росії ще 14 березня.

Перехожі виявили Сергія Скрипаля та його доньку Юлію на лавці в Солсбері 4 березня. Влада Великобританії вважає, що вони були отруєні бойовою нервово-паралітичною речовиною класу "Новачок", яку виготовляють в Росії (її розробка почалася в СРСР) і що за цим нападом з високою ймовірністю стоїть Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram