ГоловнаСвіт

Ердоган назвав вступ у ЄС стратегічною метою Туреччини

Перед самітом ЄС-Туреччина в Болгарії пройшли протести проти візиту Ердогана.

Ердоган назвав вступ у ЄС стратегічною метою Туреччини
Фото: EPA/UPG

Туреччина вважає вступ до Європейського Союзу своєю стратегічною метою.

Про це заявив у понеділок, 26 березня, президент країни Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє DW.

За інформацією AFP, Анкара має намір продовжувати переговори про вступ, зазначив він перед початком саміту ЄС-Туреччина в Болгарії.

Ердоган також має намір обговорити питання фінансової підтримки сирійських біженців в Туреччині. Зокрема, турецька сторона заявляє, що ще не отримала обіцяний Євросоюзом транш в 3 млрд євро. У той же час Єврокомісія повідомила, що перший транш використано повною мірою. В рамках чинної угоди з Туреччиною ЄС надасть ще 3 млрд євро на підтримку біженців, наголосили представники Єврокомісії.

Перед самітом ЄС-Туреччина в болгарській Варні пройшли протести проти візиту Ердогана. Близько сотні учасників зібралися в центрі міста з плакатами "Зупиніть Ердогана" і "Європа - не місце для диктаторів", повідомляє агентство dpa. Акція протесту також пройшла в столиці Болгарії Софії.

У Єврокомісії заявили, що пріоритетними для обговорення під час саміту є питання енергетики і безпеки, біженців та міграції, боротьба з тероризмом, спрощення візового режиму з Анкарою, а також внутрішньополітична ситуація в Туреччині та конфлікти в регіоні.

"Розбіжності між ЄС і Туреччиною - значні. Це будуть вільні і відкриті дебати, під час яких ми не будемо приховувати наші відмінності, а шукати поліпшення нашого співробітництва", - наголосив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Нагадаємо, що в 2016 році Європарламент прийняв резолюцію про призупинення переговорів про членство Анкари через жорсткі дії турецької влади щодо опозиції після спроби держперевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram