ГоловнаСвіт

Польща і країни Балтії викликали послів Росії

Очікується, що послам повідомлять про вислання дипломатів.

Польща і країни Балтії викликали послів Росії
Фото: telegraf.com.ua

Міністерства закордонних справ Польщі, Литви, Латвії та Естонії в понеділок викликали послів Росії.

Про те, з якого приводу їх викликали, поки що не повідомляють, але преса припускає, що послам буде оголошено про дипломатичний демарш на знак солідарності з Британією, повідомляє Бі-бі-сі.

Польська преса в понеділок повідомила, що контррозвідка країни - Агентство внутрішньої безпеки - в п'ятницю заарештувало людину, яку звинувачують у роботі на "російських офіцерів розвідки, що працюють під дипломатичним прикриттям".

Посла Росії в Польщі Сергія Андрєєва викликали до польського МЗС опівдні за місцевим часом. Естонське МЗС викликало російського посла Олександра Петрова о 15:00, на цю ж годину викликало посла Євгена Лук'янова МЗС Латвії. Посла в Литві Олександра Удальцова викликали на 17:00.

Країни Євросоюзу обговорювали, які кроки вони можуть запровадити щодо Росії на знак солідарності з Британією під час саміту ЄС 22-23 березня в Брюсселі.

У п'ятницю, 23 березня, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер оголосив про відкликання посла Євросоюзу Маркуса Едерера з Росії. За словами Юнкера, посла відкликали, щоб поінформувати його про підсумки переговорів у Брюсселі, а також щоб він розповів про те, що відбувається в Росії.

Крім того, ЄС прийняв комюніке, в якому заявив, що підтримує Британію. Від однозначних звинувачень на адресу російської держави ЄС, однак, утримався - за даними преси, цього домагалися кілька південних країн Євросоюзу.

Не домовилися країни ЄС і про будь-які спільні загальноєвропейські жорсткі кроки щодо Росії - наприклад, про вислання російських дипломатів з усіх 27 країн ЄС (28-ма, Британія, це вже зробила).

Різні видання та джерела налічують від семи до двадцяти країн ЄС, готових на жорсткі кроки.

Нагадаємо, перехожі виявили Сергія Скрипаля і його доньку Юлію на лавці в Солсбері 4 березня. Влада Великобританії вважає, що їх отруїли нервово-паралітичною речовиною класу "Новачок" і що за цим нападом з високою ймовірністю стоїть Росія.

Британія вислала в зв'язку з отруєнням 23 російських дипломатів, Росія у відповідь також видворила 23 британських дипломатів, а також закрила генконсульство Великобританії в Санкт-Петербурзі і припинила діяльність у Росії Британської ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram