ГоловнаСвіт

Екс-глава Каталонії покинув Фінляндію через загрозу депортації в Іспанію

Іспанія видала європейський ордер на арешт Пучдемона.

Екс-глава Каталонії покинув Фінляндію через загрозу депортації в Іспанію
Фото: EPA/UPG

Влада Фінляндії отримали від Іспанії ордер на арешт лідера каталонських сепаратистів Карлеса Пучдемона. Ордер був виписаний 23 березня, наступного дня після приїзду Пучдемона в Гельсінкі, пише BBC.

Однак уже 24 березня стало відомо, що Пучдемон покинув Фінляндію. Фінське видання Yle зі слів депутата парламенту Мікко Кярна пише, що Пучдемон увечері 23 березня вирушив до Бельгії, де він оселився після референдуму про незалежність, що відбувся в Каталонії та був визнаний Мадридом незаконним. Центральна кримінальна поліція Фінляндії повідомила, що приступить до процесу депортації, "якщо Пучдемон буде знайдений".

Пучдемон прибув до Фінляндії 22 березня і його візит мав тривати по 24 березня включно.

Європейський ордер на арешт Пучдемона й низки інших каталонських політиків, котрі перебувають за межами Іспанії, у п'ятницю видав суддя Верховного суду Іспанії Пабло Льярена.

П'ятьох ключових каталонських політиків, зокрема кандидата на вакантну посаду глави уряду Каталонії Жорді Турулла, вже арештовано. Турулла звинувачують у злочинних діях, що спрямовані на руйнування цілісності держави й підпадають під статтю КК Іспанії про заколот.

Вибори глави автономії стали неможливими після рішення Верховного суду Іспанії.

Уряд Іспанії на початку листопада 2017 року відправив у відставку каталонську адміністрацію та позбавив повноважень регіональний парламент. Приводом стала організація місцевими політиками референдуму про незалежність регіону та проголошення "суверенної каталонської республіки". Подібні дії були визнані КС Іспанії незаконними.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram