ГоловнаСвіт

У Барселоні спалахнули протести в зв'язку з рішенням іспанського суду про арешт Пучдемона

У результаті зіткнень з поліцією постраждали 29 осіб.

У Барселоні спалахнули протести в зв'язку з рішенням іспанського суду про арешт Пучдемона
Митинг в Барселоне в связи с решением испанского суда об аресте Пучдемона
Фото: EPA\UPG

Вчора, 23 березня, в Барселоні відбулися масові акції проти рішення Верховного суду Іспанії про затримання п'яти каталонських лідерів, а також арешт Карлоса Пучдемона. Під час мітингу відбулися зіткнення з поліцією, в результаті чого поранення отримали 29 осіб.

Про це повідомляє "Немецкая волна".

З 20 години до опівночі за медичною допомогою звернулися 29 осіб, які отримали легкі травми, в основному забої, повідомив департамент охорони здоров'я каталонського Женералітата.

Протестувальники намагалися прорвати поліцейський кордон біля будівлі представництва іспанського уряду в Барселоні, кидали димові шашки і пляшки. У відповідь правоохоронці застосували гумові кийки.

Протести в Барселоні та інших каталонських містах почалися напередодні після оголошення Верховним судом Іспанії рішень щодо підозрюваних в причетності до сепаратистського процесу. Суд видав міжнародний ордер на арешт колишнього каталонського лідера Карлеса Пучдемона, що втік до Бельгії, і ще п'яти місцевих політиків, які переховуються від іспанського правосуддя за кордоном.

Крім того, заарештовані п'ять провідних політиків, які виступають за відділення Каталонії від Іспанії, в тому числі кандидат на пост голови каталонської адміністрації Жорді Туруль.

Нагадаємо, уряд Іспанії на початку листопада 2017 року відправив у відставку каталонську адміністрацію і позбавив повноважень регіональний парламент. Приводом послужила організація місцевими політиками референдуму про незалежність регіону та проголошення "суверенної каталонської республіки". Конституційний суд в Мадриді визнав подібні дії незаконними.

Одночасно судові органи Іспанії порушили справи проти 28 каталонських політиків за заколот, розтрату бюджетних коштів і інші правопорушення. Карлес Пучдемон, голова розпущеної адміністрації, якому загрожує до 50 років позбавлення волі, зник за кордоном. Раніше ВС Іспанії вже видавав ордер на арешт Пучдемона, але потім відкликав його.

Переможцями позачергових парламентських виборів у Каталонії, що відбулися 21 грудня, знову виявилися прихильники її незалежності. Вони наполягають на відновленні звільненої адміністрації на чолі з Пучдемоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram