ГоловнаСвіт

Генерал США розповів про російську підтримку "Талібану"

Обсяг російської підтримки талібів загалом оцінити складно.

Генерал США розповів про російську підтримку "Талібану"
Боевики Талибана хвастаются оружием в соцсетях
Фото: wikipedia.org

Росія підтримує радикальний ісламський рух "Талібан" і постачає йому зброю.

Про це заявив глава сил США в Афганістані генерал Джон Ніколсон в інтерв'ю медіакомпанії BBC, опублікованому в п'ятницю, 23 березня.

"Ми бачили в ЗМІ написані "Талібаном" повідомлення про фінансову підтримку, яку надають вороги. Афганські лідери приносили просто у цей штаб зброю і, передаючи її нам, говорили: "Це росіяни передали "Талібану". Ми знаємо про причетність росіян", - цитує Ніколсона Німецька хвиля.

Влада РФ почала підтримувати талібів безпосередньо порівняно недавно, вважає генерал. Він нагадав у зв'язку з цим, що Росія спільно з Таджикистаном провела на афганському кордоні масштабні військові навчання.

"Це були антитерористичні навчання, але раніше ми вже бачили, як діють росіяни: вони привозять велику кількість техніки, і частину залишають на місці після відходу", - пояснив Ніколсон.

Обсяг російської підтримки талібів загалом оцінити складно, визнав генерал. Між тим високопоставлені співробітники афганської поліції в інтерв'ю BBC повідомили, що до поставок входять прилади нічного бачення, кулемети середнього і великого калібру та ручна стрілецька зброя.

Генерал також вказав на те, що в Росії "значно перебільшується" інформація про кількість бійців екстремістського угруповання "Ісламська держава" в Афганістані, що, на його думку, використовується "для легітимізації дій "Талібану" і в якійсь мірі його підтримки".

Нагадаємо, в лютому "Талібан" заявив про готовність закінчити війну в Афганістані шляхом діалогу. Через кілька днів президент Афганістану запропонував "Талібану" переговори "без будь-яких умов". Раніше афганський лідер регулярно називав талібів "терористами" і "повстанцями".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram