ГоловнаСвіт

У Польщі пройшли акції проти посилення закону про аборти та на його підтримку

У відповідь на "Чорний протест" проводять "Білу п'ятницю".

В містах Польщі у п'ятницю, 23 березня, під назвою "Чорний протест" проходять демонстрації проти посилення закону про аборти. Одночасно у відповідь на них проходять молитовні акції під девізом "Біла п'ятниця", передає Радіо Польща.

Фото: EPA/UPG

Повідомляється, що головна демонстрація противників повної заборони абортів була організована у Варшаві. Її учасники, одягнені в чорне, зібралися перед будівлею Сейму. Марші пройшли також в інших містах, зокрема, у Вроцлаві, Катовіце, Познані та Щецині.

Фото: EPA/UPG

Паралельно з протестами проходить молитовна акція "Біла п'ятниця", організована на захист життя від самого зачаття. Її організатори закликали учасників одягнутися в біле.

Керівна у Польщі з 2015 року партія "Закон і справедливість" проводить консервативну сімейну політику. Так, влада країни вже припинила фінансову підтримку штучного запліднення, а також дозволила відпускати протизаплідні таблетки тільки за рецептами. У жовтні 2016 року Сейм після масових протестів відхилив законопроект про практично повну заборону абортів.

Чинне законодавство, ухвалене 1993 року, забороняє будь-які аборти, за винятком випадків зґвалтування або інцесту, якщо вагітність несе ризик для здоров'я матері чи якщо плід сильно деформований.

19 березня в польському Сеймі понад три години тривала дискусія навколо цивільного законопроекту "Зупини аборт". Документ передбачає введення заборони на переривання вагітності у разі, якщо порушення розвитку плоду не піддається лікуванню. Це головна причина, через яку зараз здійснюються легальні аборти в Польщі. Цивільний законопроект підтримали 830 тисяч людей.

Депутати від опозиції назвали законопроект жорстоким, таким, що примушує жінок народжувати смертельно хворих дітей. Зі свого боку, представники владного табору вважають, що будь-який аборт - це злочин. Законопроект передали на подальший розгляд до сеймової Комісії соціальної політики та сім'ї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram