ГоловнаСвіт

“Таємнича історія Дональда Трампа”. Або скільки людей живе в голові американського Президента?

Він вітає Путіна з перемогою на виборах, пише у своєму Твітері, що “покращення відносин з Москвою - це корисна для Америки справа”, обговорює можливість зустрічі з очільником Кремля… Але в той самий час призначає своїм новим радником з питань національної безпеки жорстокого критика РФ, людину яка вимагала жорстоких санкцій проти Москви у відповідь на агресію в Україні та Грузії, “анти-Кремлівського яструба” як його називають американські конгресмени, Джона Болтона. 

Джон Болтон
Фото: EPA/UPG
Джон Болтон

Джон Роберт Болтон: народився 20-го листопада 1948-го року. Американський політик-республіканець, дипломат, працював постійним представником США в ООН, однак лише один рік - з 2005 по 2006 роки. Справа у тому, що коли понад 15-ь років тому президент Джордж Буш висунув Болтона на цю посаду, його заблокував Сенат. Буш номінував його повторно, але той знову не отримав підтримки. В результаті Болтон пропрацював лише один рік, в якості “тимчасового терміну". 

Чутки про заплановане звільнення Герберта Макмастера, ходили вже давно. Джерела LB.ua з Капітолійського Пагорбу повідомили про це ще 13-го березня - в день “довгоочікуваного-неочікуваного” звільнення Держсекретаря Рекса Тіллерсона.

"Я чув, що Г. Р. МакМастер залишить посаду радника з питань національної безпеки. Його може замінити Джон Болтон, якого, раніше розглядали як можливого Держсекретаря, перш ніж Тільерсон був призначений. Джон Болтон в Білому домі в якості радника з питань національної безпеки - буде дуже корисним для України.

Болтон, - це “анти-російський яструб” епохи Джорджа Буша. Він, точно не дасть Москві розслабитись. Але поки що це лише чутки. Хоча особисто я дуже сподіваюсь, що Болтона призначать на одну з керівних посад”, - розповів LB.ua поінформований співбесідник.

Як відомо, в американській зовнішній політиці в якості метафори часто використовують порівняння двох птахів: “яструби" та "голуби". 

“Голуби” - це символ миру. Такі політики - використовують діалог і дипломатію. Їх іноді критикують за те, що вони занадто м'які і їм не вдається попередити або врегулювати військові конфлікти на міжнародній арені. 

З іншого боку - “яструби”. Їхня політика суворіша. Вони, як правило, скептично ставляться до дипломатичних процесів і віддають перевагу активним діям. Орієнтуються на безпекові та оборонні відомства. Рішуче реагуватимуть на будь-який виклик зовнішньої політики. В той же час “яструбів” критикують за надто агресивну позицію, а іноді навіть, за розпалювання збройних конфліктів. 

Так от, Джон Болтон відомий як старий анти-російський “яструб” епохи Джорджа Буша. 

У 2014-му, під час російської анексії Криму, Болтон був активним критиком слабкої позиції Барака Обами. А в часи Джорджа Буша просував ідею вступу України до НАТО. Критики, стверджують, що таким чином політик хотів отримати стратегічно вигідні для США позиції в Криму. Але власне сьогодні ми розуміємо, що своєчасний вступ у НАТО був би корисний не лише для Сполучених Штатів, але й міг уберегти Україну від майбутньої анексії півострова та військової агресії Москви на Донбасі.

На відео Джон Болтон заявляє, що хоче допомогти Україні вступити в НАТО, вимагає рішучої реакції США на російську агресію та запровадження ”реальних” санкцій проти Росії. 

Тож, що ми маємо станом на сьогодні?

З одного боку:

1) Новий радник Трампа з питань національної безпеки США відомий своїм різким характером, підтримкою України і рішучою критикою Росії. 

2) Державний Департамент США очолив Майк Помпео, який також заслужив авторитет рішучого критика Росії. За словами співбесідників як в Києві так і в Вашингтоні він є корисним призначенням для України. Більше того, за інформацією ЗМІ, 8 березня Майк Помпео перебував в місті Краматорськ (Донецька область), за особистим запрошенням голови СБУ Василя Грицака. 

3) 21 березня посол України в США Валерій Чалий, повідомив, що у представленому в Конгресі законі про бюджетні асигнування на 2018 рік, видатки на Україну, не лише не скорочено, а навіть - збільшено. В законі узгодженому Сенатом і Палатою представників, - загальний обсяг допомоги Україні визначено в розмірі 620,7 млн. дол., що перевищує відповідний минулорічний кошторис.

4) Посилення підтримки України і надання протитанкових установок “Javelin”.

5) Минулорічні заяви адміністрації Трампа про те, що США готові спонсорувати імовірну миротворчу місію ООН в Україні.

Ну, і так далі…

Президент США Дональд Трамп и президент России Владимир Путин во время встречи на саммите АТЭС в Дананге, Вьетнам, 11 ноября
2017.
Фото: EPA/UPG
Президент США Дональд Трамп и президент России Владимир Путин во время встречи на саммите АТЭС в Дананге, Вьетнам, 11 ноября 2017.

З іншого боку:

1) Привітання Трампом Путіна з “перемогою” на російських “виборах”. Заяви Трампа у Твітері про необхідність “налагоджувати відносини з РФ”.

2) Інформація про імовірну зустріч американського президента із незмінним лідером Кремля.

3) Гучне розслідування російського втручання у вибори 2016 року і безпосередньої співпраці Трампа з Путіним

4) Абсолютна впевненість всіх американських аналітиків і власне громадян Сполучених Штатів у тому, що Трамп - ставленик Москви. 

Тож, станом на сьогодні передбачити політику Трампа або хоча б розгледіти в ній чіткий план дуже важко. Складається враження, що у чинного американського президента в голові - весь Конгрес та Сенат разом узяті, і всі ці особистості щодня тягнуть його в різні сторони. Вчинки Дональда Трампа нагадують документальний роман «Таємнича історія Біллі Мілліґана» - який став відомий завдяки унікальному психіатричному діагнозу: мав розлад множинної особистості, в його голові існувало одразу 100 різних людей. 

Вчинки Трампа дуже нагадують вищезгаданий роман.

Так, за словами представника Українського Конгресового Комітету в Нью-Йорку Андрія Добрянського, Болтон має абсолюно різні погляди на міжнародну політику, ніж президент Трамп. Як приклад, чинний американський лідер неодноразово заявляв, що він виступає проти війни в Іраку, натомість Болтон усіляко підтримує і захищає воєнні дії в Східній країні.

Джон Болтон перед зустріччю с Дональдом Трампом , Нью-Йорк, 02 грудня 2016.
Фото: EPA/UPG
Джон Болтон перед зустріччю с Дональдом Трампом , Нью-Йорк, 02 грудня 2016.

“Так само як нещодавнє звільнення Джона Дауда - головного адвоката президента Трампа у спецрозслідуванні по Росії, а також звільнення державного секретаря Рекса Тіллерсона і чутки про відставку генерала МакМастера ширились протягом останнього місяця. Але в Білому домі таку інформацію рішуче заперечували. Прес-корпус Білого дому дедалі частіше зіштовхується із абсолютно закритою політикою Адміністрації, І таким чином втрачає будь-яку довіру незалежної преси”, повідомив Добрянський у коментарі для Lb.ua.

Тож, навіть попри те, що Дональд Трамп вже на половині дороги свого президентства, світ і досі не бачить чіткої політичної стратегії від американського лідера. Нові призначення в Білому Домі - вигідні для України. Але мотиви самого Трампа досі не розуміють навіть у прес-корпусі Білого Дому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram