ГоловнаСвіт

Міноборони РФ звинуватило творця "Новачка" в пособництві тероризму і роботі на США

"Отруйну речовину міг отримати кожен, хто отримав освіту на хімічному факультеті університету".

Міноборони РФ звинуватило творця "Новачка" в пособництві тероризму і роботі на США
Бывший сотрудник ГРУ Скрипаль и его дочь Юлия за несколько часов до отравления.
Фото: mk.ru

Творці отруйної речовини "Новачок", якою отруїли екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочку Юлію, могли використовувати для синтезу отрути формулу, оприлюднену хіміком Вілом Мірзаяновим, який працював у СРСР і перебрався в США.

Про це заявив начальник військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту (РХБЗ) Міноборони Росії Ігор Кирилов, передає РБК.

"Російська Федерація розглядає факт відкритої публікації Мірзаянова у своїй книзі формул так званих отруйних речовин і процесів їх синтезу як акт пособництва тероризму", - сказав Кирилов на брифінгу для іноземних диппредставників.

За його словами, за наявності розкритої Мірзаяновим формули і необхідного устаткування бойову отруйну речовину міг би "без особливих зусиль" отримати кожен, хто отримав освіту на хімічному факультеті університету.

У зв'язку із цим, на думку Кирилова, всі питання про існування "Новачка" необхідно ставити Мірзаянову.

"Який працює на уряд США, і саме він вказує, що "Новачок" є потужною бойовою отруйною речовиною. Росія ніяк не причетна до цього", - підкреслив Кирилов.

Мірзаянов назвав звинувачення з боку міністерства "дурістю".

"Терористи в горах і в Сирії, а я - пенсіонер", - сказав він.

Хімік також заявив, що опублікована ним формула "марна", оскільки в тексті не вказано промотора реакції - речовини, яку додають до каталізатора для поліпшення його властивостей. За словами Мірзаянова, без спеціальних знань речовину синтезувати не вдасться.

"Терористи це знають і не будуть цим займатися, бо знають, що загинуть, тому вони намагаються користуватися звичайною вибухівкою", - додав він.

Нагадаємо, 4 березня Сергія Скрипаля і його дочку Юлію виявили непритомними в місті Солсбері. Прем'єр Британії Тереза Мей назвала "вкрай ймовірною" причетність Росії до отруєння Скрипаля бойовою отруйною речовиною "Новачок". Російська влада не надала пояснень щодо "Новачка". Однак заявляла про "український слід" речовини і про те, що "Новачок" робили у Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії.

Крім того, в МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисувала" отруєння Скрипаля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram