ГоловнаСвіт

Ізраїль зізнався у знищенні ядерного реактора в Сирії 2007 року

На об'єкт скинули 17 тонн бомб.

Ізраїль зізнався у знищенні ядерного реактора в Сирії 2007 року
F-15
Фото: EPA/UPG

Ізраїль визнав свою відповідальність за знищення ядерного реактора на північному сході Сирії 2007 року, повідомляє Jerusalem Post з посиланням на Армію оборони Ізраїлю.

До цього ізраїльські ЗМІ не могли публікувати деталі про виявлення реактора і процес прийняття рішень, що призвів до його знищення. При цьому знищення реактора описувалося в західній пресі і мемуарах екс-президента США Джорджа Буша.

Моссад підтвердив існування сирійського реактора в березні 2007 року, отримавши фотографії, зроблені в Дейр-ез-Зорі. Фотографії запросила Армія оборони Ізраїлю. За словами тодішнього міністра оборони Аміра Переца, керівництво мало розвіддані, але стояло перед військовою і дипломатичною дилемою.

Прем'єр Ізраїлю Егуд Ольмерт пропонував Бушу атакувати реактор, але той відмовився. Тоді ізраїльська рада безпеки прийняла рішення знищити реактор власними силами.

5 вересня 2007 року чотири F-15 і чотири F-16 ізраїльських ВПС з боку Туреччини увійшли в повітряний простір Сирії і, скинувши близько 17 тонн бомб, знищили об'єкт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram