ГоловнаСвіт

МЗС Британії звинуватило Росію в таємній розробці та зберіганні "Новичка"

У понеділок експерти Організації з заборони хімічної зброї почнуть аналіз отруйної речовини.

МЗС Британії звинуватило Росію в таємній розробці та зберіганні "Новичка"
Борис Джонсон

Міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон заявив, що Росія протягом останніх 10 років таємно працювала над створенням смертоносної нервово-паралітичної речовини "Новичок", якою отруєно колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля.

Про це він заяви в інтерв'ю BBC, повідомляє The Mirror.

"У нас є докази того, що Росія протягом останніх 10 років не тільки вела розробки речовини нервово-паралітичної дії з метою здійснення вбивств, але також створювала і накопичувала "Новичок", - сказав Джонсон.

Голова британського МЗС додав, що в понеділок, 19 березня, в Великобританію приїдуть експерти з Організації із заборони хімічної зброї для аналізу отруйної речовини.

Джонсон також наголосив, що застосування газу "Новичок" є порушенням Конвенції про хімічну зброю.

У суботу представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що "найбільш імовірним джерелом походження цього хімікату є ті країни, які приблизно з кінця 90-х років по теперішній час проводять інтенсивні дослідження речовин з проекту "Новичок", повідомляє Бі-бі-сі.

За версією Захарової "цими країнами є Великобританія, Словаччина, Чехія, Швеція і, можливо, США".

Влада Чехії та Словаччини категорично відкинула твердження російської сторони. Міністр закордонних справ Чехії Мартін Стропніцький назвав заяви Захарової "абсолютно необґрунтованими і спекулятивними" і сказав, що чеська сторона зобов'язана відреагувати на подібні висловлювання.

"Це класичний приклад того, як можна маніпулювати інформацією в громадському просторі, робити вкрай спекулятивні заяви без будь-яких доказів, - написав у Стропніцький в Twitter. - Ця інформація з'явилася вже кілька днів назад на повному дезінформації вебсайті "Супутник".

Голова МЗС Швеції Марго Валльстрем також назвала твердження Захарової про шведське походження "Новичка" неприйнятним і необґрунтованим.

"Замість цього Росії слід відповісти на питання Сполученого Королівства", - наголосила вона.

Нагадаємо, раніше Джонсон заявив, що вважає "вкрай ймовірним", що отруєння екс-полковника ГРУ Скрипаля санкціонував особисто президент РФ Володимир Путін.

4 березня Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені без свідомості в місті Солсбері. Як з'ясувалося, потерпілі були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новичок", яку розроблено в РФ. Один з розробників "Новичка", російський хімік Віл Мірзаянов, заявив, що якщо колишній агент і його дочка дійсно були отруєні "Новичком", шансів на одужання у них немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram