ГоловнаСвіт

Швеція претендує на роль посередника між США і КНДР

Раніше Швеція була посередником у переговорах у справі ув'язненого в КНДР американського студента Отто Вормбіра.

Швеція претендує на роль посередника між США і КНДР
Фото: flickr.com

Напередодні запланованої зустрічі президента США Дональда Трампа з лідером КНДР Кім Чен Ином на роль посередника в їхньому конфлікті претендує Швеція. З такою пропозицією шведський прем'єр-міністр Стефан Левен виступив у п'ятницю, 16 березня, в Берліні під час зустрічі зі своєю німецькою колегою Ангелою Меркель, передає Німецька хвиля.

"Ми весь час повторювали, що із задоволенням готові виступити в ролі посередника", - заявив Левен, маючи на увазі конфлікт навколо ядерної програми Пхеньяну.

Меркель, зі свого боку заявила, що конфлікт повинен бути вирішений дипломатичним шляхом, і вона рада "будь-яким наявним каналам для переговорів, зокрема, тим, які організовані Швецією".

Раніше того ж дня Левен разом з главою шведського МЗС Маргот Валльстрем зустрівся в Стокгольмі з міністром закордонних справ КНДР Лі Еном Хо. Темою зустрічі, за даними шведської сторони, стали денуклеарізація корейського півострова і майбутні переговори Трампа з північнокорейським лідером.

Раніше в березні президент США Дональд Трамп прийняв пропозицію північнокорейського лідера Кім Чен Ина провести прямі переговори. Зустріч планується у травні.

У 1975 році Швеція відкрила посольство в КНДР, яке зараз представляє дипломатичні інтереси також США, Канади та Австралії. Раніше Швеція була посередником у переговорах у справі американського студента Отто Вормбіра, який був засуджений в КНДР до 15 років каторжних робіт за крадіжку пропагандистського плакату з готелю, а потім звільнений і переданий американській владі. Вормбір впав у кому за нез'ясованих обставин, коли перебував в ув'язненні, і помер у червні 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram