ГоловнаСвіт

Прем'єр Словаччини пішов у відставку

Уряд очолив віце-прем'єр Петер Пеллегріні.

Прем'єр Словаччини пішов у відставку
Роберт Фицо

Голова уряду Словаччини Роберт Фіцо пішов у відставку на тлі політичної кризи в країні, пов'язаної з убивством журналіста Яна Куціака і його нареченої.

Про це повідомила німецька газета Bild з посиланням на заяву президента країни Андрія Кіскі, передає "Інтерфакс-Україна".

Наступником Фіцо на посаді прем'єра став віце-прем'єр Петер Пеллегріні.

Напередодні словацькі ЗМІ повідомили, що Фіцо висував президентові декілька умов, за яких він готовий піти у відставку. Зокрема, він просив забезпечити незмінність результатів парламентських виборів 2016 року і поточний розподіл сил у парламенті. Також він просив забезпечити збереження домовленості парламентської коаліції, що означає, що новим прем'єр-міністром стане той, кого запропонує партія Фіцо Smer ("Курс - соціальна демократія").

Нагадаємо, наприкінці лютого в Словаччині вперше в історії країни сталося вбивство журналіста - в своєму будинку в невеликому населеному пункті Велка Мача застрелили журналіста Яна Кучака. Він займався розслідуванням зв'язків словацьких політиків з італійською мафією. Разом із ним убили його наречену Марину Куснірову.

Після вбивства Кучака в країні розгорілася політична криза. У відставку подав міністр культури Марек Мадарик, також свої пости покинули помічниця прем'єр-міністра Марія Трошкова і голова секретаріату Ради безпеки Віліам Ясань, згадувані в розслідуванні Кучака.

12 березня оголосив про відставку міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Калиняк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram