ГоловнаСвіт

Британія звинуватила РФ у порушенні статуту ООН і Конвенції про хімічну зброю

Можна припустити, що Росія "втратила контроль над нервово-паралітичною речовиною".

Британія звинуватила РФ у порушенні статуту ООН і Конвенції про хімічну зброю
Фото: пресс-служба президента

Постійний представник Великобританії при ООН Джуліан Брейтуєт заявив у середу, що Росія має стосунок до отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля і тим самим вона порушила Статтю 2 Статуту ООН.

Про це він повідомив на засіданні Ради безпеки ООН у середу, 14 березня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

 "Це був не звичайний злочин. Це було неправомірне використання сили, порушення Статті 2 Статуту ООН - підстава міжнародного законного порядку", - сказав він.

При цьому постпред Британії зазначив, що Росія не надала британській стороні задовільні пояснення щодо інциденту у Солсбері у відведений Лондоном термін. Таким чином, за його словами, можна припустити, що Росія "втратила контроль над нервово-паралітичною речовиною".

Крім того Брейтуєт заявив, що Росія порушила Конвенцію про заборону хімічної зброї, приховавши інформацію про нервово-паралітичну речовину програми "Новичок".

"Росія заявила про знищення задекларованих запасів хімічної зброї у вересні 2017 року, на десять років пізніше, ніж того вимагала конвенція (...) Росія не повідомила про нервово-паралітичну речовину "Новичок", а також про пов'язаних з нею виробництвах", - сказав він на засіданні Радбезу ООН у середу.

Екстрене засідання Ради Безпеки ООН проводиться з ініціативи Великобританії у зв'язку з отруєнням у Солсбері Сергія Скрипаля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram