ГоловнаСвіт

Великобританія скликала Радбез ООН через отруєння Скрипаля

Прем'єр-міністр Тереза Мей оголосить про заходи проти Росії.

Великобританія скликала Радбез ООН через отруєння Скрипаля
Фото: EPA/UPG

Великобританія скликала позачергове засідання Ради Безпеки ООН, щоб обговорити ситуацію з отруєнням російського шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

Про це повідомляє BBC з посиланням на Міністерство закордонних справ Великобританії.

Крім того, найближчим часом прем'єр-міністр Тереза Мей повинна оголосити про заходи проти Росії у зв'язку з цим отруєнням.

Нагадаємо, у 2006 році Скрипаля в Росії засудили за шпигунство на користь британської розвідки, а у 2010 році отримав притулок у Великобританії в рамках обміну шпигунами. За інформацією ЗМІ, Скрипаль продовжував працювати на західні спецслужби і після висилки з РФ.

4 березня 2018 року Сергія Скрипаля і його дочку Юлію виявили непритомними в британському місті Солсбері. Як з'ясувалося, потерпілі були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок", розробленою в РФ. У зв'язку з цим російського посла викликали в МЗС Великобританії.

Британія зажадала від Москви пояснень, але Росія проігнорувала ультиматум.

"Новачками" називають високотоксичні нервово-паралітичні речовини, розроблені в СРСР у 1970-х і 1980-х роках. Одна з речовин цієї групи, А-232, має вищу токсичність, ніж відомий токсин VX, який може вбити людину за кілька хвилин. Цей препарат випускався в декількох версіях, одна з яких була схвалена російською армією для використання як хімічної зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram