ГоловнаСвіт

Містер держсекретар. Ким є містер Помпео для України

Дії президента США Трампа сьогодні спрямовані на посилення свого впливу і прямого управління державою. Американський лідер хоче зробити Білий дім безпосереднім центром вирішення питань. І прибирає всіх, з ким у нього є суперечки. Ким же для України стане новий держсекретар Майк Помпео? А також яке його ставлення до країни-агресора Росії?

Майк Помпео
Фото: EPA/UPG
Майк Помпео

Перестановки в Білому домі перетворилися на стабільний “breaking news”. Не так давно адміністрацію покинула директор з комунікацій Білого дому Хоуп Хікс. До речі, “Hope” в перекладі з англійської означає “Надія” – і тому американці жартували, що навіть “надія” пішла з Білого дому, а Трамп лишився “один вдома” - як колись Макколей Калкін, герой однойменного фільму.

Щодо звільнення Рекса Тіллерсона, то, мабуть, найбільше щастя його відставка принесла журналістам «Washington Post» і «New York Times», які вже давно пророкували його відставку. Як Галілео Галілей казав про планету Земля “А все-таки вона крутиться”, так само і вони сьогодні смакують фразу “І все-таки його звільнили!”.

Для України ж не так важливо “чому?”, як «ким для України буде наступник Тіллерсона» і якою буде його політика щодо нашої держави і, відповідно, агресора Росії.

Причини звільнення Тіллерсона

Серед причин звільнення Тіллерсона називають розбіжності в питаннях зовнішньої політики, зокрема стосовно східних держав. Деякі видання навіть стверджують, що Тіллерсон назвав Дональда Трампа “ідіотом”. Але найгучніше обговорюють скандал із Північною Кореєю. Як відомо, Трамп заявив, що готовий зустрітись з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином. У той час як Тіллерсон і провідні американські дипломати заявляли, що зараз недостатньо передумов для будь-яких переговорів із Північною Кореєю. Така розбіжність в діях та напрямках зовнішньої політики Білого дому ще напередодні дуже здивувала американські ЗМІ. 

Що зробив Держдеп США для України за час керівництва Тіллерсона? 

Тіллерсон неодноразово заявляв, що знає Путіна вже 15 років. А у 2013 році на Петербурзькому економічному форумі Путін особисто вручив Тіллерсону “Орден Дружби" за великий внесок у розвиток і зміцнення співробітництва з РФ. Тож його політику щодо Росії трактували як більш лояльну.  Водночас, після становлення його на посаді Держсекретаря США риторика Тіллерсона кардинально змінилась на антиросійську. Відповідно жорсткими до Кремля були і заяви офіційного представника Державного департаменту США Хізер Нойєрт.

Зліва направо: генеральний директор ExxonMobil Рекс Тіллерсон, губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов і президент РФ
Володимир Путін після церемонії підписання угоди між Роснефтью і ExxonMobil
Фото: EPA/UPG
Зліва направо: генеральний директор ExxonMobil Рекс Тіллерсон, губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов і президент РФ Володимир Путін після церемонії підписання угоди між Роснефтью і ExxonMobil

Водночас джерела, які безпосередньо співпрацюють з Держдепом, стверджують , що “на ділі” його політика стосовно України була «нейтральною».

«Держдеп при Тіллерсоні продовжував курс адміністрації Обами: надання гуманітарної та (нелетальної) військової допомоги. Тому сьогоднішні переговори про джевеліни - це результат роботи міністерства оборони Сполучених Штатів. Зокрема, очільник оборонного відомства генерал Маттіс, радник Трампа з національної безпеки Герберт Макмастер та безпосередньо Конгрес  активно лобіювали надання Україні летальної зброї. Посадові особи Держдепартаменту не брали в цьому активної участі. Більше того, Держдеп направляв директиви стосовно України, які демонстрували нерозуміння чинної ситуації”, - розповів LB.ua інформований співбесідник.

Але так чи інакше, Тіллерсон вже у минулому.

Хто такий Майк Помпео і чого варто чекати Україні

Теперішній Держсекретар, а раніше очільник ЦРУ Майк Помпео народився в Каліфорнії в італійській сім'ї. Закінчив Гарвард, отримав юридичну ступінь, працював адвокатом. Пізніше очолив Sentry International - компанію, яка займається розробкою обладнання для нафтовидобутку. 55-річний політик і бізнесмен - республіканець. Представляв у Конгресі штат Канзас в 2011-2017 роках. ЦРУ очолив з листопада 2016 року.

Опитані джерела в один голос стверджують LB.ua, що новий очільник Держдепу має відіграти позитивну роль для України. В питаннях Росії він завжди був категоричним і не робив жодних заяв стосовно Путіна, які могли б його скомпрометувати чи насторожити українську сторону. Навіть більше, очільника Кремля він неодноразово називав “небезпечним лідером”.

Майк Помпео
Фото: thedailybeast.com
Майк Помпео

Розумінню ситуації в і навколо Україні має слугувати і його недавній особистий таємний візит в Україну – за інформацією ЗМІ, він перебував в зоні АТО на сході України разом з головою СБУ.

З іншого боку, наприкінці січня цього року стало відомо, що Помпео мав закриту зустріч з директором Служби зовнішньої розвідки (СВР) Росії Сергієм Наришкіним, який, між іншим, перебуває під санкціями США. Візит Наришкіна офіційно підтвердив журналістам посол Росії в США Анатолій Антонов.  Водночас видання «The Washington Post» повідомило про приїзд ще двох російських високопосадовців - директора Федеральної служби безпеки (ФСБ) Олександра Бортнікова і керівника Головного розвідувального управління (ГРУ) Генштабу Збройних сил Росії Ігоря Коробова.

29-го січня в інтерв’ю британській медіакомпанії "Бі-бі-сі" Мак Помпео заявив, що американські та російські розвідувальні установи співпрацювали, але додав, що Росія і надалі вважається супротивником.

Але ці візити відбулися за кілька днів до того, як адміністрація президента США Дональда Трампа оголосила нові дії проти Росії, згідно із законом, ухваленим у Конгресі.

Фото: kremlin.ru

Крім того, у травні 2017 Помпео перебував з офіційним візитом у Москві. За наявною інформацією, тоді з представниками російської розвідки обговорювали конфліктні питання: в Україні, Афганістані, Північній Кореї та Ірані. Водночас, втручання Росії у вибори 2016-го залишилось поза увагою.

 

Самих американців власне найбільше насторожує той факт, що під час виборів 2016 року Майк Помпео був одним із тих, хто підтримав кібератаку на Національний комітет Демократичної партії США (DNC hack).

Несанкціоноване втручання в інформаційні системи відбулось за участі організації WikiLeaks. В подальшому, частина опублікованих документів виявилась непідтвердженою російською дезінформацією. У спільній заяві Міністерства національної безпеки США та директора Національної розвідки від 7 жовтня 2016 року кібератаку назвали операцією СВР РФ. 

Попри те, що на той момент Помпео працював у Комітеті із розвідки США, це не завадило йому відкрито підтримати хакерську атаку. Він навіть опублікував відповідний твіт на своїй сторінці у Твіттері. Хоча в подальшому, швидко його видалив. 

Твит Майка Помпео о том, что Демократы предпочли Хиллари Клинтон, лишив шансов Берни Сандерса
Твит Майка Помпео о том, что Демократы предпочли Хиллари Клинтон, лишив шансов Берни Сандерса

Загалом, ким би не був Майк Помпео, Україні варто більше орієнтуватись на риторику та вектор політики Дональда Трампа. Бо всі дії чинного президента США сьогодні направлені на посилення власного впливу та прямого управління державою. Трамп як агресивний бізнесмен прибирає всіх з ким у нього є суперечки. Навіть найтихіша і найзагадковіша його помічниця Хоуп Хікс не протрималась до кінця першого президентського строку. Тож нові кадри мають бути більш легкими в управлінні.

 

Сьогодні наші інформовані співбесідники повідомляють, що президенту України Петру Порошенко вдалось налагодити гарні відносини з Трампом. Це дуже добре для України, тому що американський лідер хоче зробити Білий дім безпосереднім центром вирішення всіх питань. Але як довго існуватиме сама адміністрація “республіканського бізнесмена”? Зрештою, самих американців нинішня нестабільність в Білому Домі не влаштовує.  Навіть попри те, що нові кадрові перестановки є позитивними для України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram