ГоловнаСвіт

Отруєння Скрипаля в Британії вкладається в загальну канву російської агресії, з якою добре знайома Україна, - посол

Тепер і в Солсбері Росія систематично руйнує основи міжнародного правопорядку.

Отруєння Скрипаля в Британії вкладається в загальну канву російської агресії, з якою добре знайома Україна, - посол
Фото: focus.ua

Отруєння Сергія і Юлії Скрипаль укладається в загальну канву російської агресії проти України і тепер уже світової спільноти.

Про це посол Великобританії в Україні Джудіт Гоф написала у своєму блозі.

"Отруєння Сергія і Юлії Скрипаль цілком укладається в загальну канву російської агресії, з якою Україна занадто добре знайома. У Криму, на Донбасі, а тепер, здається, і в Солсбері Росія систематично руйнує основи міжнародного правопорядку", - написав Гоф.

Посол впевнена, що дії Росії в Україні та у Великобританії" є серйозною загрозою не тільки для наших двох країн, а й для всієї законослухняної міжнародної спільноти". "Ми повинні разом відповісти на них, щоб наші громадяни могли бути впевнені, що ми не будемо терпіти ворожі дії Росії проти наших країн, наших інтересів і наших цінностей", - впевнена вона.

У зв'язку з інцидентом Великобританія, за словами посла, підготує власну двосторонню відповідь, що складатиметься "з жорстких і відповідних заходів згідно з нашими демократичними цінностями і принципами верховенства права."Але це не просто справа двосторонніх відносин", - вважає Гоф.

За її словами, вчора міністр закордонних справ Борис Джонсон викликав до себе російського посла в Лондоні з вимогою, щоб сьогодні до опівночі Росія надала офіційні пояснення Великобританії та Організації із заборони хімічної зброї про те, яким чином вона втратила контроль над своїми запасами. "Якщо не буде задовільної відповіді з боку Росії, уряд Сполученого Королівства вважатиме інцидент у Солсбері замахом на вбивство, спонсорованим державою, на британській території з використанням забороненої зброї на порушення Конвенції про хімічну зброю та міжнародного права. Словом, незаконним використанням сили російською державою проти Великобританії і першим випадком агресивного використання нервово-паралітичної речовини будь-якого типу на європейській території після Другої світової війни", - наголосила посол Великобританії в Україні.

Як відомо, в неділю 4 березня Сергій Скрипаль і його дочка Юлія Скрипаль були знайдені непритомними на лавочці в парку в місті Солсбері. Вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною бойового типу "Новачок", яку розробили в Росії. Зараз вони перебувають у критичному стані. Впливу хіматаки також зазнав офіцер поліції. До розслідування і знешкодження забруднення залучено сотні військових фахівців.

   

Світові експерти, що працюють у військовій науково-технічній лабораторії м. Портон-Даун, ідентифікували цю речовину як "Новачок". Росія раніше синтезувала цю хімічну сполуку й могла б робити це зараз. З огляду на цей факт, а також аналіз фактів скоєних Росією державних убивств, британська влада мусила зробити висновок про високу ймовірність відповідальності Росії. Таким чином, розглядаються два можливі сценарії: або російська влада здійснили замах на вбивство на британській землі, використовуючи заборонену хімічну зброю, яка була застосована невибірково. Або російська влада втратили контроль над зберіганням і розповсюдженням цієї шкідливої речовини й дала можливість потрапити їй до рук інших осіб.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram