ГоловнаСвіт

Меркель вважає передчасним говорити про часткове скасування санкцій проти РФ

Канцлер Німеччини очікує "якісно важливих кроків", зокрема розміщення миротворців.

Меркель вважає передчасним говорити про часткове скасування санкцій проти РФ
Ангела Меркель
Фото: EPA/UPG

Перш ніж обговорювати питання про послаблення введених проти Росії санкцій, слід зробити "хоча б пару якісно важливих кроків" в реалізації мінських домовленостей, заявила на прес-конференції в Берліні в понеділок, 12 березня, канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Під час цієї прес-конференції кореспондент DW запитав Меркель, чи погодиться Берлін на часткове скасування санкцій, якщо буде досягнута домовленість про місію "блакитних касок" ООН для Донбасу і ця місія приступить до виконання покладених на неї завдань.

До числа таких "якісно важливих кроків" канцлер ФРН віднесла і місію "блакитних касок", яку, наголосила вона, в принципі підтримують обидві сторони - і Україна, і Росія. Про мандат для такої місії, вказала Меркель, уже кілька місяців тривають переговори в Раді Безпеки ООН, але бажаного результату поки що немає.

Ангела Меркель нагадала також про постійні порушення режиму припинення вогню в зоні конфлікту на сході України. "З моменту укладення мінських домовленостей я чекаю того дня, - заявила вона, - коли буде хоча б протягом десяти днів міцно дотримуватися перемир'я, що є першим пунктом цих домовленостей".

Канцлер Німеччини сподівається, що після намічених на 18 березня президентських виборів у Росії ситуацію вдасться зрушити з мертвої точки і надати імпульс якісних зрушень в мінському процесі.

У коаліційній угоді, підписаній партіями - учасницями четвертого уряду Ангели Меркель, позиція щодо санкцій ЄС, введених стосовно Росії за анексію Криму і підтримку сепаратистів на сході України, сформульована так, що в принципі допускає часткове скасування санкцій, не чекаючи всеосяжного виконання мінських домовленостей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram