ГоловнаСвіт

Міністр юстиції Молдови вирішив піти у відставку через телефонний скандал

У ЗМІ виплила його дружня розмова з бізнесменом Платоном.

Міністр юстиції Молдови вирішив піти у відставку через телефонний скандал
Фото: facebook.com/sandu.tanase

Міністр юстиції Александру Тенасе, призначений на цей пост трохи більше ніж два місяці тому, йде у відставку. Про це він оголосив у фейсбуці. Про рішення покинути пост глави мін'юсту Тенасе повідомив наступного дня після появи у ЗМІ запису його телефонної розмови трирічної давнини з бізнесменом В'ячеславом Платоном, зазначає молдавське видання NewsMaker.

"Це в дусі європейських цінностей, щоб заняття будь-якої державної посади ґрунтувалося передусім на довірі людей. Коли цю довіру поставлено під загрозу, нехай і з необґрунтованих причин, якою б гарною будь-яка ініціатива не була - вона не дасть результатів", - написав міністр. Саме через "підрив довіри", за словами Тенасе, він вирішив найближчим часом подати заяву про свою відставку і на цьому закінчити роботу в державній сфері.

Колишній заступник голови Ліберально-демократичної партії (2007-2011 роки) і екс-голова Конституційного суду Александру Тенасе був призначений міністром юстиції 10 січня 2018 року. Указ про його призначення головою мін'юсту замість президента підписав спікер парламенту Андріан Канду.

10 березня телеканал Jurnal TV оприлюднив запис телефонної розмови бізнесмена В'ячеслава Платона з Александру Тенасе, який у той час очолював Конституційний суд.

Jurnal TV наголошує, що розмова відбулася, найімовірніше, 2015 року, до арешту Платона.

Бізнесмен і голова КС обговорюють молдавське законодавство і банківську систему, ухвалені відповідно до вимог ЄС закони, а також крадіжку мільярда, називаючи один одного Слава і Саша. Платон розповідає Тенасе, що в крадіжці мільярда брали участь лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк, колишній голова Нацбанку Дорін Дрегуцану і бізнесмен Ілан Шор.

У бесіді Тенасе скаржиться на те, що нічого не розуміє в банківському законодавстві, а європейські чиновники змушують його ухвалювати закони, що стосуються цієї галузі. Обговорюючи тодішнього главу делегації ЄС Піркку Тапіолу, Тенасе стверджує, що той постійно говорить про проблеми в банківській системі, але Тенасе йому не вірить і не вважає його слова авторитетними.

Нагадаємо, що Платона засудили минулого року до 18 років позбавлення волі за шахрайство в особливо великих розмірах і відмивання грошей. Йому закидали причетність до крадіжки 1 млрд євро з банківської системи Молдови, а також відмивання через Молдову понад $20 млрд з російських банків.

Платона затримали в Україні і екстрадували в Молдову влітку 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram