ГоловнаСвіт

"Найупослідженого бізнесмена" в США засудили до семи років в'язниці

Мартін Шкрелі підвищив ціну на ліки, що допомагають хворим на ВІЛ, на 5000%.

"Найупослідженого бізнесмена" в США засудили до семи років в'язниці
Мартин Шкрели
Фото: EPA/UPG

Суд в американському Брукліні в п'ятницю засудив до семи років в'язниці бізнесмена Мартіна Шкрелі за фінансові махінації і обман інвесторів, пише "Бі-бі-сі".

34-річний чоловік розплакався під час оголошення вироку. У минулому році присяжні визнали Шкрелі винним у відправці фальшивих звітів інвесторам. Він робив це, намагаючись приховати величезні фінансові втрати двох хедж-фондів, якими керував.

Ім'я колишнього менеджера хедж-фонду потрапило в заголовки газет в 2015 році, після того як компанія Turing Pharmaceuticals, що належала Шкрелі, накрутила ціну на препарат дарапрім на 5000%.

Ліки використовують при терапії ВІЛ і СНІДу. Вони лікують токсоплазмоз - паразитарне захворювання, яке особливо небезпечне для людей з ослабленим імунітетом.

Turing Pharmaceuticals підняла ціни на ліки з 13,5 за таблетку до 750 доларів, що зробило лікування недоступним для багатьох пацієнтів.

Рішення про різке підвищення вартості не було порушенням закону або навіть безпрецедентним випадком в США, однак воно перетворило Шкрелі в своєрідний символ жадібності фармацевтичних компаній і принесло йому прізвисько "найупослідженого бізнесмена" в США. Справа про шахрайство не була пов'язана з продажем дарапріму.

Після того як в серпні минулого року присяжні визнали Шкрелі винним, його відпустили під заставу до оголошення вироку.

Однак через місяць він запропонував своїм передплатникам в соціальних мережах п'ять тисяч доларів, якщо вони принесуть йому пасмо волосся колишнього кандидата в президенти США Гілларі Клінтон, яка активно критикувала бізнесмена під час своєї кампанії.

Суддя визнала це доказом того, що Шкрелі може становити небезпеку, і скасувала рішення про заставу, і Шкрелі чекав вироку вже в ув'язненні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram