ГоловнаСвіт

У зв'язку з отруєнням екс-шпигуна РФ британські депутати вимагають розслідування 14 загадкових смертей

Британська поліція не назвала їх підозрілими, але спецслужби США вважають потенційно пов'язаними з Росією.

У зв'язку з отруєнням екс-шпигуна РФ британські депутати вимагають розслідування 14 загадкових смертей
Фото: EPA/UPG

Депутати британського парламенту вимагають від голови МВС Амбер Радд скликати в середу нараду надзвичайного комітету COBRA в зв'язку з отруєнням екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля і провести ретельне розслідування 14 несподіваних або підозрілих смертей, що сталися на території Великобританії за останні роки. Про це повідомляє ВВС.

Ідеться про 14 смертельних випадків, які британська поліція не назвала підозрілими, але які спецслужби США вважають потенційно пов'язаними з Росією.

Про підозрілі смерті 14 осіб ішлося в декількох частинах розслідування видання BuzzFeed, що вийшло влітку минулого року.

Більшість загиблих були так чи інакше пов'язані з бізнесменом Борисом Березовським (він також у списку) або колишнім співробітником ФСБ Олександром Литвиненком, який помер у Лондоні в 2006 році в результаті отруєння полонієм.

Автори розслідування дійшли висновку, що до цих смертей могли бути причетні російські спецслужби або мафіозні угруповання, а британська поліція визнала їх самогубствами або нещасними випадками, щоб не сваритися з Росією.

Зокрема, депутати вимагають розслідувати смерть Метью Панчера, експерта з радіації, британського бізнесмена Скотта Янга і його партнерів, російського бізнесмена Бориса Березовського, бізнесмена Олександра Перепиличного, фахівця з Британського центру урядового зв'язку (GCHQ) Гарета Вільямса, грузинського бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі, засновника нафтової компанії ЮКОС і партнера Михайла Ходорковського Юрія Голубєва, журналіста The Times Деніела МакГрорі, постійного представника Росії в Міжнародній морській організації (IMO) Ігоря Пономарьова, Стівена Кертіса - британського повіреного, який допоміг Березовському і Патаркацишвілі вивести з Росії до Британії мільярд фунтів і юриста Стівена Мосса.

Нагадаємо, справу про отруєння екс-шпіона Скрипаля розслідують як замах на вбийство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram