ГоловнаСвіт

На посаду голови Каталонії висунули заарештованого сепаратиста Санчеса

Мадрид наполягає на кандидаті, який здатен особисто з'являтися в парламенті.

На посаду голови Каталонії висунули заарештованого сепаратиста Санчеса
Жорди Санчес и Жорди Куишар
Фото: politring.com

Спікер парламенту Каталонії Роже Торрент офіційно запропонував кандидатом на посаду голови адміністрації регіону Жорді Санчеса, який перебуває в іспанській в'язниці за звинуваченням у сепаратизмі.

Про це повідомляє Deutche Welle з посиланням на агентство dpa.

1 березня парламент автономії відновив на посаді голови Каталонії Карлеса Пучдемона, який переховується від правосуддя в Бельгії. Це рішення обурило Мадрид, і Пучдемон відмовився від посади. Тоді ж політик висловився за кандидатуру Санчеса.

Влада Іспанії відкидає і цей варіант. Конституційний суд країни ухвалив, що кандидат на посаду голови Каталонії повинен особисто з'являтися в регіональному парламенті в Барселоні. Санчес ж уже чотири місяці перебуває в ув'язненні.

Нагадаємо, в листопаді 2017 року уряд Іспанії відправив у відставку каталонську адміністрацію і позбавив повноважень регіональний парламент. Приводом послужила організація місцевими політиками референдуму про незалежність регіону та проголошення "суверенної каталонської республіки". Такі дії були визнані КС незаконними.

Одночасно судові органи Іспанії порушили справи проти 28 каталонських політиків за заколот, розтрату бюджетних коштів і інші правопорушення.

Пучдемон, глава розпущеної адміністрації, якому загрожує до 50 років позбавлення волі, утік за кордон. Тим часом переможцями позачергових парламентських виборів у Каталонії 21 грудня знову виявилися прихильники її незалежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram