ГоловнаСвіт

Міністру оборони Литви приписали слова про визнання Криму частиною Росією

Насправді нічого такого міністр Каробліс не говорив.

Литовські ЗМІ викрили фейкову новину, яка з'явилася минулого тижня на російських і українських сайтах, про те, що міністр оборони Литви Раймундас Каробліс нібито визнав Крим частиною Росії.

Як повідомляє "Делфі", в новинах йшлося, нібито Каробліс зробив таку заяву 28 лютого перед литовсько-американським форумом з оборони у Вільнюсі, в якому брали участь американські компанії Lockheed Martin, Orbital ATK Inc., Oshkosh Defense і Textron Systems Corporation. Як доказ наводять і відеозапис.

Але насправді нічого такого міністр Каробліс не говорив, а фейк ґрунтується на незнанні литовської мови.

"Будемо говорити з українцями про реальну ситуацію. Що нам відомо, ми віримо українським силам, вони здатні впоратися з викликами і поводяться адекватно до ситуації", - говорить Каробліс, але його слова перекладають, як "подивімося правді у вічі - треба визнати Крим частиною Росії".

Понад те, радниця Каробліса Віта Раманаускайте сказала, що сам запис було зроблено ще в листопаді 2017 року на конференції за участю Каробліса і командарма Литви Йонаса Жукаса. А в згаданому форумі Каробліс узагалі не брав участі.

"Це ще одна спроба поширювати нову брехню, прагнення посварити партнерів і знизити рівень довіри суспільства до Литви, її допомоги Україні і дискредитувати Литву на міжнародній арені", - сказав Каробліс.

"Спілкування з Україною протягом довгого часу є одним з найважливіших пріоритетів литовської зовнішньої політики і політики безпеки і залишиться таким, всупереч спробі ворожих сил знизити допомогу Литви Україні. Литва підтримує незалежність України і територіальну цілісність, підтримувала і буде підтримувати прагнення України до європейської та євроатлантичної інтеграції", - заявив він.

Запис, викладений на LiveLeak користувачем Daila, з'явився 26 лютого, хоча стверджувалося, що Каробліс виступив із заявою 28 лютого. Користувачі, які розмістили запис і на LiveLeak, і на YouTube, створили свої профілі недавно, у них немає друзів й інших записів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram