ГоловнаСвіт
Спецтема
Китай

Китай затвердив рекордний військовий бюджет на 2018 рік

Сума витрат складе близько 175 млрд доларів.

Китай затвердив рекордний військовий бюджет на 2018 рік
Фото: EPA/UPG

Військовий бюджет Китаю на 2018 рік складе 1,11 трлн юанів ($175 млрд), що на 8% більше порівняно з попереднім роком. Новий бюджет був затверджений на щорічній сесії Всекитайських зборів народних представників у Пекіні, повідомляє Бі-бі-сі.

Відкриваючи сесію зборів, прем'єр-міністр Лі Кецян заявив, що китайська армія повинна стояти скелею перед лицем глибоких змін у національній безпеці.

Збільшення видатків бюджету на оборону - знак стратегічних амбіцій Китаю. Пекін продовжує модернізувати свою армію - найбільшу у світі - і розвивати інфраструктуру в спірних районах, таких як Південно-Китайське море і прикордонні з Індією райони.

Лі Кецян також оголосив про прагнення до зростання економіки на 6,5%.

Китайська економіка - друга за обсягом ВВП у світі. За роки її стрімкого зростання мільйони жителів цієї країни вийшли зі злиднів, а прошарок середнього класу продовжує зростати. Але через те, що таке швидке зростання економіки постійно потрібно підживлювати за рахунок запозичень, політики почали побоюватися боргових ризиків.

У своїй доповіді прем'єр-міністр КНР оголосив, що стримування цих ризиків буде ключовою метою на майбутній рік. Він також пообіцяв, що механізми внутрішнього контролю у фінансових установах посиляться, а такі дії, як незаконне збирання коштів і шахрайство, отримають серйозну репресивну відповідь.

Від Всекитайських зборів народних представників також очікують продовження терміну повноважень голови КНР, що дозволить Сі Цзіньпіну залишитися на своїй посаді як мінімум до 2023 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram