ГоловнаСвіт

Євросоюз закликав Румунію не звертати з шляху реформ

У Єврокомісії стурбовані планами уряду країни звільнити главу Управління із боротьби з корупцією.

Євросоюз закликав Румунію не звертати з шляху реформ
Вице-президент Европейской комиссии Франс Тиммерманс
Фото: EPA/UPG

Віце-голова Єврокомісії Франс Тіммерманс закликав румунську владу продовжувати втілення в життя реформи органів юстиції країни і їх узгодження зі стандартами Європейського Союзу, передає DW.

"Румунія вже сягнула фінішної прямої - заради всього святого, не звертайте з цього шляху", - закликав Тіммерманс у четвер, 1 березня, під час свого візиту до Бухареста.

Своєю заявою він, найімовірніше, відреагував на плани уряду країни відсторонити від посади голову Національного антикорупційного управління Лауру Ковесі. Раніше міністр юстиції країни Тудорел Тоадер звинуватив її в самоуправстві і зневажливому ставленні до парламенту, а також в "надмірному авторитаризмі" і порушенні конституції. Це, зі свого боку, спричинило невдоволення багатьох жителів країни. У неділю, 25 лютого, кілька тисяч румунів вийшли на вулиці, щоб вимагати відставки Тоадера.

Прем'єр-міністр Румунії Віоріка Денчиле, яка вступила на посаду місяць тому, є прихильницею нового закону, що передбачає обмеження повноважень прокуратури, яка веде справи за статтями про корупцію. Так, вона збирається замінити Ковесі, яку вважають одним з найпопулярніших політиків у Румунії, на більш "зговірливого" головного слідчого.

Нагадаємо, декількома днями раніше міністр юстиції Румунії Тудорел Тоадер звернувся до президента Клауса Йоганніса, а також до Вищої ради магістратури з вимогою звільнити голову антикорупційного управління.

Президент Йоганніс заявив, що задоволений роботою Управління із боротьбі з корупцією і не бачить підстав для звільнення Ковесі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram