ГоловнаСвіт

США висунули Польщі ультиматум через закон про Інститут нацпам'яті, - ЗМІ

Зустрічі на вищому рівні були "заморожені" до вирішення польсько-ізраїльської суперечки.

США висунули Польщі ультиматум через закон про Інститут нацпам'яті, - ЗМІ
Фото: telegraf.com.ua

Через суперечку Польщі з Ізраїлем американська адміністрація направила Варшаві сигнал, що польській владі не слід розраховувати на зустріч ані з президентом Дональдом Трампом, ані з віце-президентом Майком Пенсом, поки кризу не буде вирішено.

Про це пише польське видання Dziennik Gazeta Prawna, передає Onet.pl

Пов'язані з польською дипломатією джерела газети відзначають, що "США висунули ультиматум", а зустрічі на вищому рівні були "заморожені" до вирішення польсько-ізраїльської суперечки.

З травня до Польщі на місяць переходить головування в Раді Безпеки ООН. З цієї нагоди президент Анджей Дуда відвідає Нью-Йорк і Чикаго. Планується і візит у США прем'єра Матеуша Моравецького. МЗС Польщі передбачало, що це буде одна з найважливіших дипломатичних подій 2018 року. Відзначають, що було докладено зусиль для організації зустрічі з президентом Трампом або Пенсом. Однак з моменту початку кризи в польсько-ізраїльських відносинах з Білого дому надходили стримані сигнали.

"Американці делікатно сказали, що з організацією зустрічей з вищими керівниками США виникне проблема", - повідомило джерело.

На початку лютого президент Дуда здійснив багатоденний візит до Південної Кореї в зв'язку з зимовими Олімпійськими іграми, де також був віце-президент США Майк Пенс. Із польського боку, за даними видання, були зроблені спроби організувати зустріч Дуди та Пенса, але вона так і не відбулася.

Канцелярія польського президента поки що не прокоментувала виданню цю інформацію.

Закон про Інститут національної пам'яті набув чинності сьогодні, 1 березня.

Закон передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Ізраїль виступив категорично проти нових поправок до закону про Інститут національної пам'яті. США засудили рішення президента Польщі підписати скандальний закон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram