ГоловнаСвіт

ExxonMobil виходить зі спільних із "Роснефтью" проектів

Причиною стали санкції проти російського енергетичного сектору.

ExxonMobil виходить зі спільних із "Роснефтью" проектів
Фото: Сергей Портер / Ведомости

Найбільша нафтогазова корпорація США ExxonMobil 2018 року почне виходити зі спільних із "Роснефтью" проектів пошуку нафтових родовищ.

Про це йдеться в річному звіті корпорації, який вона скерувала в Комісію з цінних паперів і бірж (SEC) США, пише РБК.

Компанія зазначила, що робить це в рамках дотримання вимог американського уряду, який 2017 року законодавчо закріпив і розширив санкції проти Росії.

У звіті наголошено, що у 2013-2014 роках американська корпорація і "Роснефть" створили різні підрозділи для дослідницьких робіт і нафторозвідки. У 2014 році, вказує ExxonMobil, США і країни Євросоюзу ввели обмеження проти енергетичного сектору Росії, а в другій половині 2017 року Білий дім розширив і законодавчо затвердив ці санкції.

"Зважаючи на вищевикладене, корпорація і її дочірні структури мають намір дотримуватися всіх вимог законодавства, правил і положень. Наприкінці 2017 року корпорація вирішила вийти із цих спільних проектів. Корпорація вважає, що офіційно вихід почнеться 2018 року", - сказано в документі.

Також в американській нафтогазовій компанії підрахували можливі збитки: за їхніми даними, рішення про вихід зі спільних з "Роснефтью" проектів призведе до втрати $0,2 млрд.

У звіті сказано, що на кінець 2017 року Exxon у рамках спільних підприємств із "Роснефтью" мала права на буріння в Росії на площі 63,6 млн акрів у декількох морях. Це вп'ятеро більше, ніж площі у США (12,8 млн акрів), на яких може вести буріння Exxon.

ExxonMobil є давнім партнером "Роснефти". Однак із 2014 року співробітництво зазнає труднощів, після того як Мінфін США заборонив американським підприємствам і громадянам надавати технології і надавати послуги для проектів у Росії на арктичному шельфі, на глибоководді і в сланцевих формаціях. Так, восени 2014 року американська компанія призупинила спільну роботу з "Роснефтью" на шельфі Арктики. Компанії встигли разом пробурити тільки одну свердловину - "Університетську-1" в Карському морі.

Коли Дональд Трамп наприкінці 2016 року вибрав на той момент голову ExxonMobil Рекса Тіллерсона на посаду держсекретаря США, критики американського президента побоювалися, що Тіллерсон допомагатиме своїй колишній компанії відновити роботу в Росії. Однак у квітні 2017 року Мінфін США оголосив, що не видаватиме ExxonMobil ліцензій на бурові роботи, які заборонені чинними санкціями проти Росії. У липні 2017 року Мінфін США оштрафував Exxon на $2 млн за підписання низки угод з главою "Роснефти" Ігорем Сечіним у травні 2014 року (він уже з квітня 2014-го перебував у списку санкцій), Exxon оскаржив штраф у техаському суді.

Усього в ExxonMobil і "Роснефти" було десять спільних проектів, які включали геологорозвідку і освоєння російського шельфу в Чорному морі і в Арктиці, а також проекти в Західному Сибіру. Усі вони були припинені. Санкції не торкнулися тільки нафтогазового проекту "Сахалін-1" в Охотському морі, де Exxon є оператором, а "Роснефть" - одним із партнерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram