ГоловнаСвіт

Професор, причетний до розслідування про зв'язки Трампа з РФ, хвалився своїй українській дівчині дружбою з Лавровим

Мальтійський професор зник після публікації інформації про його зв'язки з кампанією Трампа і РФ.

Професор, причетний до розслідування про зв'язки Трампа з РФ, хвалився своїй українській дівчині дружбою з Лавровим
Джозеф Мифсуд
Фото: Washington Examiner

Мальтійський професор Джозеф Міфсуд (Joseph Mifsud), який, імовірно, повідомив передвиборному штабу Дональда Трампа про крадіжку особистого листування Гілларі Клінтон, хвалився своїй українській дівчині, що дружить з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим. Про це повідомляє BuzzFeed. 

За словами українки на ім'я Ганна, Міфсуд зробив їй пропозицію в ресторані з виглядом на Кремль. Згодом він, імовірно, повідомив представника штабу Трампа, що в Росії є "бруд" на Гілларі Клінтон. У жовтні минулого року професор зник. Так, біографія Міфсуда зникла з одного з університетів, де він викладав, він також звільнився з іншого університету. Його телефонний номер недоступний, на email-повідомлення він не відповідає. Його не можуть знайти ні політики, ні колеги, ні журналісти, пише BuzzFeed.

31-річна українка Ганна, яка стверджує, що мальтієць є батьком її дитини, також не знає, де він. Ганна, яка попросила називати тільки ім'я, щоб зберегти анонімність, розповіла, що була вже на сьомому місяці вагітності та заручена з Міфсудом, коли він потрапив у центр уваги міжнародних ЗМІ. Зокрема, саме Міфсуд розповів екс-радникові штабу Трампа Джорджу Пападопулосу (George Papadopoulos), який згодом визнав себе винуватим у дачі неправдивих показів ФБР про спілкування штабу з іноземцями, включаючи російських громадян, що в Росії є "бруд" на Клінтон.

Незабаром після цього мальтійський професор припинив будь-які контакти з Ганною, в тому числі телефонні дзвінки та повідомлення в WhatsApp. Мовчання тривало навіть через шість тижнів після того, як народилася, як стверджує Ганна, його донька. "Він ніколи не допомагав мені. Тільки розмови і обіцянки", - розповіла вона.

Відзначають, що BuzzFeed News уперше зв'язався з Ганною в жовтні, проте тоді вона відмовилася говорити, заявивши, що відносини з Міфсудом - її особиста справа. Згодом вона розповіла професору, що BuzzFeed намагався поговорити з нею, а той - у своєму останньому повідомленні, адресованому жінці, - попросив її не говорити з журналістами. Однак тепер, відчувши себе обдуреною, Ганна змінила рішення, надавши виданню повну історію листування пари в WhatsApp, а також десятки фотографій, зроблених в Україні та Росії. В результаті з'ясувалося, що Міфсуд стверджував, що вечеряв з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

"Він сказав: "У мене вечеря з Лавровим сьогодні. Лавров - мій друг. Лавров те, Лавров це. Він навіть показав мені фотографію з Лавровим", - розповіла Ганна.

У МЗС РФ не відповіли на прохання прокоментувати цю інформацію.

У повідомленні WhatsApp від квітня 2017 року Міфсуд говорив Ганні, що перебуває в Саудівській Аравії, де в той самий час був Дональд Трамп, а потім в Італії, на саміті "Великої сімки" (G7).

Сам Міфсуд на дзвінки і email BuzzFeed з проханнями дати коментарі не відповідає, так само як і на повідомлення в WhatsApp і Signal. Кілька членів його сім'ї, колег і друзів по Facebook також не реагують на прохання про коментарі. При цьому в інтерв'ю італійській газеті La Repubblica, опублікованому в листопаді минулого року, Міфсуд визнав, що зустрічався з Пападопулосом "три або чотири рази", і що налагоджував зв'язки між "офіційними і неофіційними джерелами", проте заперечував будь-які правопорушення зі свого боку.

Ганна розповіла BuzzFeed, що вперше зустріла Міфсуда приблизно чотири роки тому у Великому театрі в Москві. Він наблизився до неї, коли вона робила "селфі", і запропонував їй зробити фотографію. Після цього вони трохи поговорили, і він запросив її на вечерю. Через кілька місяців вони знову зустрілися в Москві, а "потім він приїхав в Україну", щоб "відсвяткувати день народження моєї племінниці". Упродовж наступних трьох років мальтієць відвідував Україну близько 10 разів. "Він приїжджав, щоб відсвяткувати Новий рік, дні народження (народження) дитини моєї сестри. Він знав усю мою родину. Коли ми щось святкували, він приїжджав. У нас були хороші відносини", - розповіла українка.

За її словами, наприкінці жовтня 2015 року він зробив їй пропозицію в ресторані з виглядом на Кремль, коли вони святкували день народження її сестри. "У нас був план жити в Римі. Ми говорили про це, але тільки говорили, - розповіла Ганна. - Він говорив мені, що хоче виховувати дитину зі мною, що хоче сім'ю зі мною". У 2016 році пара на кілька місяців розірвала відносини і Міфсуд через email-повідомлення попросив жінку повернути йому перстень і жіночі сумочки, в тому числі від Chanel, куплену під час їхньої спільної поїздки в Рим навесні 2015 року. За словами Ганни, в готель в італійській столиці до нього "постійно приходили люди". 

Як випливає з WhatsApp-листування, Міфсуд часто ділився з нею новинами і посиланнями на події, до яких він був причетний, а також розповідав їй про свою професорську роботу в Лондонській академії дипломатії (London Academy of Diplomacy), що нині припинила існування. Разом з тим, за словами Ганни, він просив її видаляти фотографії в Facebook, на яких його можна побачити з алкоголем. "Тому що я важлива людина", - пояснив мальтієць. Він також зажадав, щоб вона видалила з друзів усіх, з ким вона не знайома особисто.

За словами Ганни, остання її зустріч з Міфсудом була в квітні 2017 року Києві. Він розповів їй, що його недавно допитувало ФБР у США про "зв'язки, які він встановив між людьми в Британії і Росії". "Він сказав, що його телефон, імовірно, прослуховується", - зазначила українка.

У середині травня, приблизно через місяць після від'їзду Міфсуда, Ганна дізналася про свою вагітність. А півтора місяця тому вона народила доньку. За її словами, дізнавшись про її вагітність, Міфсуд сказав, що дуже хоче побачити її і пообіцяв відвідати її найближчим часом, але так і не зробив цього, посилаючись, з-поміж іншого, на проблеми зі здоров'ям. Незважаючи на спочатку виявлений у повідомленні ентузіазм щодо майбутньої дитини, в останні місяці вагітності Міфсуд перестав відповідати на телефонні дзвінки, проте продовжував листування в WhatsApp. При цьому він стверджував, що перебуває в лікарні або що в нього проблеми з серцем, але обіцяв прилетіти до неї тільки-но йому дадуть "зелене світло". 

В одному з повідомлень Ганна звинуватила Міфсуда в тому, що він не виконує дану їй обіцянку про допомогу. Він відповів, що не може згадати ніяких обіцянок і, як і раніше, хворий. Окрім того, він написав, що вони проведуть ДНК-тест, щоб перевірити, що дитина дійсно від нього.

Наступного дня після того, як Пападопулос визнав себе винним у наданні неправдивих свідчень ФБР, було опубліковано раніше згадане інтерв'ю Міфсуда для La Repubblica, в якому він визнав, що є саме тим професором з судових документів, згідно з якими, за версією слідчих, мальтієць розповів Пападопулосу про те, що в росіян є "бруд" на Клінтон. Після цього Міфсуд припинив листування з Ганною в WhatsApp. Українка заявила, щоб була вкрай здивована, бо думала, що він дійсно хворий.

"Я злюся на себе. Я не бачила, який він насправді! - написала вона в Facebook минулого місяця. - Джозеф тільки обіцяв мені ... багато обіцяв".

Незадовго до народження дитини Ганна нагадала Міфсуду про те, що вони не бачилися місяцями. У відповідь 57-річний професор, в одному зі своїх останніх повідомлень до Ганни, сказав, що або вона дасть йому можливість одужати, або їм доведеться розійтися.

За даними BuzzFeed, Пападопулос поділився отриманою від Міфсуда інформацією з австралійським верховним комісаром у Сполученому Королівстві, уряд якого передав інформацію владі США після того, як WikiLeaks почав публікувати електронні листи Клінтон у липні 2016 року. Саме ця інформація змусила ФБР почати розслідування про "російське втручання", яке зараз веде спецпрокурор США Роберт Мюллер. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram