ГоловнаСвіт

У Вашингтоні відкрили площу Бориса Нємцова

Російське посольство в США отримало адрес: 1 Boris Nemtsov Plaza (площа Бориса Нємцова, будинок 1).

У третю річницю вбивства Бориса Нємцова у Вашингтоні з'явилася площа, названа ім'ям російського опозиціонера.

Фото: Голос Америки

Урочиста церемонія присвоєння імені Бориса Нємцова площі перед будівлею посольства РФ відбулася 27 лютого. У ній брали участь вдова Нємцова Раїса і дочка Жанна, повідомляє Немецкая волна.

Жанна Нємцова в інтерв'ю виданню прокоментувала рішення міської влади привласнити ім'я Нємцова саме площі перед посольством.

"Я думаю, їх логіка була така, що Борис Нємцов був російським політиком. Росії варто пишатися тим, що Борис Нємцов був державним діячем і політиком, який хотів бачити Росію процвітаючою, європейською, демократичною", - заявила вона.

Спочатку пропозицію назвати одну з площ Вашингтона ім'ям Нємцова висунув в 2016 році сенатор-республіканець від штату Флорида Марк Рубіо. Повідомлялося, що в разі схвалення ініціативи міською радою російське посольство в США отримає адрес: 1 Boris Nemtsov Plaza (площа Бориса Нємцова, будинок 1). На початку січня міськрада Вашингтона одноголосно схвалила законопроект про перейменування. Борис Нємцов був убитий пострілами в спину в ніч на 28 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту недалеко від Кремля в Москві. Виконавці цього злочину були засуджені російським судом до тривалих термінів тюремного ув'язнення, але замовники вбивства опозиціонера так і не були встановлені.

Голос Америки повідомляє, що офіційні особи РФ сприйняли нову адресу свого посольства в столиці США з роздратуванням. Зокрема, голова комітету Державної Думи з міжнародних справ Леонід Слуцький у січні цього року заявив з приводу найменування площі у Вашингтоні на честь Бориса Нємцова: "Грубе, жорстке, зроблене в пику нам, хоча це справа американської влади, але вони думали, що вони тим самим нас зачеплять".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram