ГоловнаСвіт

Держдеп США закликав Росію покарати всіх причетних до вбивства Нємцова

"Ми закликаємо російський уряд відстоювати свої зобов'язання щодо захисту загальних прав людини".

Держдеп США закликав Росію покарати всіх причетних до вбивства Нємцова
Борис Немцов
Фото: Сергей Нужненко

Держдепартамент США в річницю смерті російського політика Бориса Нємцова закликав уряд Росії покарати всіх причетних до його вбивства.

Про це повідомляють на сайті Держдепартаменту

У Держдепі зазначили, що Нємцов був "провідною фігурою демократичного руху" Росії, який "присвятив своє життя служінню суспільству", щоб зробити свою країну "більш процвітаючою і вільною".

"Ми шануємо пам'ять Бориса Нємцова, його життя і його праці, і ми знову закликаємо російський уряд відстоювати свої зобов'язання щодо захисту загальних прав людини, включаючи свободу вираження поглядів, свободу на мирні зібрання та свободу на створення асоціацій", - йдеться в заяві.

У повідомленні також сказано, що пам'ять про Нємцова надихає "російський та інші народи по всьому світу" брати участь "у важкій, іноді небезпечній боротьбі за справедливу, демократичну і відповідальну владу".

Раніше, 25 лютого, по всій Росії пройшли акції пам'яті Бориса Нємцова. Згідно з підрахунками руху "Білий лічильник", число учасників маршу в Москві становило 7,6 тис. осіб. МВС, своєю чергою, нарахувало 4,5 тис. учасників.

Нагадаємо, в січні міська рада Вашингтона одностайно проголосувала за перейменування площі перед посольством Росії на честь Нємцова. Рішення набуде чинності 27 лютого. А раніше в лютому мерія Москви дозволила встановити пам'ятну дошку політику на будинку, де він жив.

Нємцова вбили 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту. У липні 2017 року п'ятьом фігурантам справи винесли обвинувальні вироки - вони отримали від 11 до 20 років колонії. Сім'я Нємцова продовжує вважати злочин нерозкритим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram