ГоловнаСвіт

Росія заблокувала в Раді Безпеки ООН антиіранську резолюцію

Документ було внесено на розгляд делегацією Великобританії.

Росія заблокувала в Раді Безпеки ООН антиіранську резолюцію
Фото: пресс-служба президента

Росія на засіданні Радбезу ООН у понеділок, 26 лютого, заблокувала резолюцію з приводу ситуації в Ємені, яка містила вимогу до Ірану припинити поставки зброї шиїтським повстанцям-хуситам.

Про це повідомляє "Укрінформ"

За резолюцію виступили 11 країн, проти висловилися Росія, а також Болівія. Казахстан і Китай утрималися. Для блокування резолюції в РБ ООН достатньо голосу "проти" одного з п'яти постійних членів Ради Безпеки, до складу яких входить і Росія.

Нинішній документ було внесено на розгляд делегацією Великобританії. Документ посилається на доповідь експертів ООН, опублікований у січні цього року, які досліджували залишки ракет, випущені минулого року єменськими повстанцями по Саудівській Аравії. Експерти встановили, що багато компонентів цих залишків ідентичні іранському проекту ракети Qiam-1. Згідно з висновками дослідження, якщо ця ракета була надана повстанцям-хуситам Іраном, то Тегеран порушив ембарго ООН на постачання зброї до Ємену.

Після невдалого голосування в понеділок РБ ООН розглянула відразу інший проект резолюції, ініційований російською делегацією. У ньому не було згадки про дослідження можливих поставок Іраном зброї до Ємену в обхід міжнародного ембарго. Після цього другий варіант резолюції було прийнято РБ ООН.

Обидва варіанти резолюції передбачають продовження ще на рік заборони на поставку зброї до Ємену, а також продовження індивідуальних санкцій проти осіб, причетних до розпалювання конфлікту в Ємені.

Як повідомляли напередодні, МЗС Великобританії викликав російського посла через ситуацію у Східній Гуті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram