ГоловнаСвіт

Санкції Заходу проти Росії залишаться назавжди, - Рогозін

Віце-прем'єр РФ назвав санкції "шансом проявити кращі риси нашого національного характеру".

Санкції Заходу проти Росії залишаться назавжди, - Рогозін
Дмитрий Рогозин

Введені Заходом санкції проти Росії залишаться назавжди, знімуть їх, тільки якщо Росія знову стане слабкою.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр РФ Дмитро Рогозін в інтерв'ю "Коммерсанту".

"Санкції - це реакція старого досвідченого ворога на наше посилення. І зняті вони будуть, тільки якщо ми знову станемо слабкими. Тому для нас санкції - це шанс проявити кращі риси нашого національного характеру", - заявив він.

На думку віце-прем'єра, "відродження національної самосвідомості Росії зазвичай призводить і до швидкого зростання її фізичних сил", і на Заході це "ніколи нікому не подобалося".

При цьому Рогозін визнав, що у військово-промисловому комплексі виникли складнощі через санкції, зазначивши, що працює антисанкційний штаб колегії ВПК, основне завдання якого - не допустити зриву постачання військової продукції замовникам в Росії і за кордоном. За його словами, експорт російських озброєнь в останні п'ять років "стає дедалі більшим" - зараз загальний портфель експортних замовлень оборонного комплексу перебуває на рівні $50 млрд.

Оцінюючи процес імпортозаміщення, віце-прем'єр сказав, що українську продукцію з 2014 року замінили більш ніж у ста зразках озброєнь і військової техніки, продукцію країн НАТО і Євросоюзу - приблизно у 200.

У серпні 2017 року президент США Дональд Трамп підписав закон про нові санкції проти Росії, а також Ірану та КНДР. Закон дає керівництву США право з 29 січня вводити санкції проти компаній і фізосіб з будь-якої країни за значні угоди з підприємствами російського ВПК. Також у серпні США заборонили американським компаніям проводити "істотні транзакції" з організаціями, які потрапили в "чорний список" Держдепартаменту, до якого увійшли 39 російських оборонних підприємств, у тому числі "Рособоронекспорт", "Ростех", "Калашніков", "Сухой" та інші.

Нагадаємо, минулого тижня в Держдепі США заявили, що оборонний сектор Росії втратив $3 млрд через санкції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram