ГоловнаСвіт

Ізраїльські вчені знайшли доказ існування біблійного пророка Ісаї

Ісая - один із чотирьох великих біблійних пророків.

Ізраїльські вчені знайшли доказ існування біблійного пророка Ісаї
Фото: Ouria Tadmor/Eilat Mazar

Ізраїльські вчені оголосили, що виявили стародавню особисту печатку з ім'ям - перший речовий доказ існування пророка Ісаї.

Печатку знайшли під час розкопок біля підніжжя південної стіни Храмової гори в Єрусалимі, пише Science Alert. Дослідники говорять, що вік цієї печатки - близько 2700 років, тобто її власник жив у VIII столітті до нашої ери. Печатку виявили всього за три метри від того місця, де в 2015 році знайшли буллу царя Єзекії Юдейського, радником якого був Ісая.

"Ми, схоже, виявили відбиток від печатки, яка, можливо, належала пророку Ісаї, під час наукових археологічних розкопок. Якщо це справді печатка Ісаї, то не буде сюрпризом, що ми знайшли її поряд із печаткою Єзекії, з огляду на відносини пророка Ісаї і царя Єзекії, які описані в Біблії", - сказала провідний автор дослідження, археолог Ейлат Мазар.

Ісая - один із чотирьох великих біблійних пророків, він шанується і серед іудеїв, і серед християн. У християнській традиції його головними пророцтвами вважаються слова про прихід Месії. Ісая почав проповідувати в час правління юдейського царя Озії, жив при декількох царях - Озії, Йоафамі, Ахазі та Єзекії.

Це пояснює напис на печатці. Цей запис староєврейською в латинській транскрипції виглядає так: Yesha'yah [?] Nvy [?], що, на думку Мазар, перекладається як "пророк Ісая". В обох словах не вистачає останніх букв, однак трактування першого (Ісая) точне - додати до слова можна тільки одну букву й осмислений варіант - тільки ім'я Ісая.

Друге слово викликає більше сумнівів. Слова nvy (утвореного із трьох букв єврейського алфавіту нун, бет і йод) в давньоєврейській мові немає. Мазар припускає, що через пошкодження від напису відкололася буква алеф - разом з нею виходить слово "пророк".

Теоретично, печатка могла належати іншому Ісаї, що жив у той час. Однак, якщо печатка дійсно належала пророку, це буде першим доказом його існування поза релігійними текстами, включаючи Біблію, де його діяння описані в Книзі Ісаї. За словами Ейлат Мазар, те, що печатку знайшли поряд з буллою царя, а також факт, що печатку використовували тільки особи з високим статусом, робить дуже ймовірною приналежність її біблійному Ісаї.

Як повідомляли напередодні, храм Гробу Господнього в Єрусалимі закрили на знак протесту проти ізраїльських законів

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram