ГоловнаСвіт

Глава ФСБ Патрушев причетний до операції з доставки «кокаїну» з Аргентини в РФ, - The Telegraph

За даними газети, російські спецслужби організували доставку літаком Патрушева.

Глава ФСБ Патрушев причетний до операції з доставки «кокаїну» з Аргентини в РФ, - The Telegraph
Фото: clarin.com

Директор Федеральної служби безпеки Росії Микола Патрушев причетний до постачання з Аргентини в РФ валіз із борошном, на яке під час спецоперації аргентинська поліція замінила 389 кг кокаїну. Про це у своєму розслідуванні пише британська газета The Telegraph.

У грудні 2017 року Патрушев відвідав Аргентину. Публічною метою його поїздки була нарада з президентом Аргентини Маурісіо Макрі, але у глави ФСБ була також інша місія, пише видання. За даними газети, російські спецслужби організували доставку борошна літаком Патрушева.

У статті газети йдеться, що валізи з наркотиками виявив російський посол Віктор Коронеллі в грудні 2016 року і повідомив про них поліції. У 12 валізах, які належать дипмісії, перебували майже 389 кг кокаїну вартістю 50 млн євро в Росії.

Аргентинська поліція замінила кокаїн борошном, встановила пристрої спостереження і розпочала тривалу операцію спільно з російською владою. Фіктивний наркотик майже рік пролежав на складі, оскільки бухгалтера посольства Алі Аб'янова, який повинен був перевезти наркотики, звільнили.

Після того, як від нього надійшов запит доставити вантаж в Росію, правоохоронці вирішили діяти.

Поліція Аргентини заарештувала підозрюваних Володимира Калмикова і Цштиміра Худжамова, які намагалися знайти валізи. Вони керували фондом MORAL (Mecenas Ortodoxos Rusos En Latin America - Російські православні меценати в Латинській Америці). Основний етап операції остаточно завершився в середу, 21 лютого, арештами в Аргентині Івана Близнюка, офіцера поліції Буенос-Айреса (сина російських емігрантів), який нібито придбав кокаїн і організував його зберігання в посольстві, і Олександра Чикала, місцевого механіка російської національності, обвинуваченого у перевезенні валіз в аеропорт.

Таємничий російський бізнесмен, який фігурує в справі як "Сеньйор" і який, за даними поліції, є керівником злочинної мережі, досі у розшуку. Він може жити в Німеччині.

Нагадаємо, прес-секретар російського МЗС Марія Захарова у п'ятницю, 23 лютого, заявила, що кокаїн або борошно не доставляли дипломатичною поштою. Вона стверджує, що кокаїн готував до відправлення "співробітник технічного складу", у якого не було дипломатичного паспорта і права на формування дипломатичної пошти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram