ГоловнаСвіт

Швеція планує подвоїти оборонний бюджет і чисельність армії через російську агресію

Швеція продовжує посилювати свою оборону.

Швеція планує подвоїти оборонний бюджет і чисельність армії через російську агресію
Фото: kompravda.eu

Швеція має намір збільшити чисельність Збройних сил з нинішніх 50 тис. до 120 тис. військовослужбовців до 2035 року.

Про це йдеться в новій оборонній стратегії країни, представленій ЗС Швеції, повідомляє The Local.

У документі передбачено, що загальний оборонний бюджет повинні збільшити із сьогоднішніх 53 млрд крон ($6,5 млрд) на рік до приблизно 115 млрд крон на рік до 2035 року.

Формально документ називається "Перспективне дослідження", його публікують що п'ять років, і призначений він для того, щоб спрямовувати політичні рішення і визначати загальну оборонну стратегію Швеції.

"Існує кілька причин для подальшого розвитку військової оборони. Геополітичний глобальний розвиток непередбачуваний. Росія своїми діями в Грузії і Україні показала, що вона без вагань використовує військову силу. Вона планує збільшити свої військові можливості після 2020 року", - йдеться в заяві Збройних сил Швеції.

У доповіді також сказано про необхідність збільшення кількості армійських бригад, корветів, підводних човнів і винищувачів, а також збільшення ресурсів для посилення можливостей кібернетичної розвідки Швеції.

Швеція в останні роки зробила низку кроків для посилення своєї оборони, включаючи розміщення регулярних військ на острові Готланд і відновлення обов'язкової військової служби.

Як повідомляли в січні, у Швеції планують створити держорган для захисту від втручання Росії у вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram