ГоловнаСвіт

Віце-прем'єр Австралії подав у відставку через секс-скандал

Політик відкидає всі звинувачення в сексуальних домаганнях.

Віце-прем'єр Австралії подав у відставку через секс-скандал
Барнаби Джойс
Фото: EPA/UPG

Віце-прем'єр-міністр Австралії, лідер Національної партії Барнабі Джойс оголосив про свою відставку.

Про це повідомляє телекомпанія АВС.

"Наступного понеділка я піду з уряду і з поста лідера нашої партії", - заявив Барнабі.

Заява прозвучала після того, як громадськості стало відомо, що Барнабі таємно розійшовся з дружиною, не оформивши при цьому розлучення, і завів службовий роман зі співробітницею свого апарату, яка вже чекає від нього дитину. Пізніше до звинувачень у порушенні Кодексу поведінки держслужбовця додалися звинувачення в сексуальних домаганнях від інших жінок.

Прем'єр-міністр Австралії Малкольм Тернбулл спочатку виступив на захист колеги, а згодом переклав відповідальність на Національну партію, яка входить до складу коаліційного уряду. Після оголошення рішення Барнабі Джойса про відставку Тернбулл, який зараз перебуває з візитом у Вашингтоні, виступив з короткою заявою, в якій подякував Джойсу за його службу, назвавши його "страшенним захисником сільської та регіональної Австралії". При цьому Тернбулл зазначив, що коаліція між лібералами і націоналістами залишається "непорушною", а Джойс залишиться в парламенті, хоча замість керівництва партії займе місце "на останній лаві" Національної партії в Палаті представників.

Сам Джойс усі звинувачення в сексуальних домаганнях категорично відкидає, заявляючи, що готовий у разі необхідності судитися. "Я переконаний, що в підсумку буде неспростовно доведено, що всі ці звинувачення не відповідають дійсності", - наголосив Джойс.

Водночас він визнав, що звинувачення проти нього кидають тінь на всю партію і уряд, і тому - вирішив піти з обох посад.

Барнабі Джойс не сказав, хто може замінити його на посаді керівника партії і віце-прем'єр-міністра, але головним претендентом вважається міністр у справах ветеранів Майкл МакКормак. Другий претендент - Девід Гіллеспі, помічник міністра у справах дітей і сім'ї.

Нагадаємо, наприкінці січня міністр спорту Канади пішов у відставку через звинувачення в домаганнях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram