ГоловнаСвіт

Єврокомісія попередила Угорщину і Польщу про можливе скорочення виплат ЄС

"Однак якщо ви поступитеся і зосередитеся на системі цінностей і верховенстві права, ми готові до солідарності".

Єврокомісія попередила Угорщину і Польщу про можливе скорочення виплат ЄС
Гюнтер Эттингер
Фото: liberation.fr

Європейський комісар з питань бюджету та людських ресурсів Гюнтер Еттінгер застеріг Польщу й Угорщину, що недотримання верховенства права може мати для них фінансові наслідки.

Про це він заявив виданню Suddeutsche Zeitung перед самітом лідерів ЄС у Брюсселі, де обговорюватимуть бюджет Євросоюзу на 2021-2027 роки.

"Деякі країни пропонують установити зв'язок між нашою системою цінностей і бюджетом ЄС", - зазначив єврокомісар, додавши, що для цього необхідне не тільки законне рішення, а й політичне.

За його словами, на саміті в Брюсселі 27 лідерів ЄС можуть вирішити: якщо Польща продовжить недотримання верховенства права, це може позначитися на надходженні інвестицій в країну.

"Однак якщо ви поступитеся і зосередитеся на системі цінностей і верховенстві права, ми готові до солідарності", - сказав єврокомісар.

У грудні Єврокомісія вперше в історії вирішила розпочати санкційну процедуру проти Польщі за порушення верховенства права. У Євросоюзі обговорюють можливість домогтися коригування курсу Польщі шляхом обмеження виділення коштів ЄС.

Угорщина, як відомо, відмовляється брати участь у системі розподілу біженців у ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram