ГоловнаСвіт

Влада Москви дозволила встановити пам'ятну дошку на будинку Бориса Нємцова

Дошку встановлять за громадські гроші за умови узгодження з жителями цього будинку.

Влада Москви дозволила встановити пам'ятну дошку на будинку Бориса Нємцова
Борис Немцов
Фото: Сергей Нужненко

Мерія Москви дозволила встановити пам'ятну дошку на честь опозиційного політика Бориса Нємцова на будинку, де він жив - Мала Ординка, 3.

Про це повідомив у Twitter мер міста Сергій Собянін.

"27 лютого виповнюється три роки з дня загибелі Бориса Нємцова. До уряду Москви з проханням увічнити його пам'ять і встановити пам'ятну дошку на будинку, де він жив, звернулася Ксенія Собчак. Її звернення підтримали багато громадських діячів", - написав Собянін.

Він додав, що дошку встановлять за громадські гроші за умови узгодження з жителями цього будинку.

На будинку Нємцова вже була меморіальна табличка його пам'яті. Востаннє таку дошку було встановлено на початку вересня. На ній було написано: "Тут жив політик Борис Нємцов, який загинув від руки найманого вбивці 27 лютого 2015 року". Рішення про її встановлення прийняли власники квартир будинку після голосування, яке організував муніципальний депутат Сергій Марков, мешканець цього будинку.

Однак пізніше табличку демонтували. Активіст SERB Гоша Тарасевич розповів, що це зробив його рух. SERB відвіз табличку в ОВС, активісти написали заяву з вимогою "притягнути до відповідальності осіб, які самоправно встановили цей знак, до ступеня злиття схожий на меморіальну дошку".

Віце-мер Москви Леонід Печатников, коментуючи тоді ситуацію, сказав, що дошка повинна бути демонтована, тому що її встановили самовільно. Він стверджував, що у власників житла немає права самостійно встановлювати табличку. "Префектура, яка проводить рейди з виявлення таких незаконно встановлених об'єктів, просто не доїхала до будинку, де встановили табличку Нємцову", - сказав він у відповідь на запитання "Интерфаксу" про те, чому влада Москви раніше не вжила заходів щодо демонтажу пам'ятної дошки.

Нємцова вбили 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту в Москві. У липні 2017 року п'ятьом фігурантам справи винесли обвинувальні вироки - вони отримали від 11 до 20 років колонії. Донька Нємцова Жанна вважає злочин нерозкритим. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram