ГоловнаСвіт

"Новая газета" розповіла про вілли російського бізнесмена Бориса Ротенберга на Лазуровому узбережжі

Бориса Ротенберга поки що не включено у список санкцій ЄС.

"Новая газета" розповіла про вілли російського бізнесмена Бориса Ротенберга на Лазуровому узбережжі
Борис Ротенберг
Фото: whoiswho.dp.ru

Близький до Володимира Путіна російський бізнесмен Борис Ротенберг володіє двома віллами в комуні Ез у Франції загальною площею 1300 квадратних метрів, ще одна вілла перебуває на стадії будівництва.

Про це йдеться в спільному розслідуванні "Новой газеты", Le Monde і Центру дослідженню корупції і оргзлочинності (OCCRP).

Заяву на будівництво двох перших вілл Ротенберг подав 2009 року. Там планувалося побудувати тенісний корт, басейн і приватний фунікулер. До лютого 2017 року, як пише "Новая", басейн був уже побудований.

У 2015 році Ротенберг подав документи на будівництво ще однієї вілли на ділянці. На фотографіях, зроблених в грудні 2017 року, видно, що на ділянці перебувають будівельна техніка та будматеріали.

Крім того, Ротенберг разом з дружиною Кариною користуються маєтком у комуні Муан-Сарту завбільшки майже 17 гектарів. Близька до Ротенберга людина стверджує, що ділянку пара орендує в компаній, яким ділянка належить. При цьому "Новой", Le Monde і OCCRP вдалося виявити зв'язок між цими компаніями і Ротенбергом.

У французькому Муан-Сарту в Ротенберга з дружиною дача на 17 гектарів.
Фото: Google street view
У французькому Муан-Сарту в Ротенберга з дружиною дача на 17 гектарів.

Власник ділянки прихований у монакському офшорі Tannor 2, зареєстрованому за адресою фірми З Getad. Нею управляє Едмонд Патрік Лекур - почесний консул Люксембургу в Монако, який 2014 року подавав заявку на дозвіл нового будівництва в маєтку, який орендують Ротенберги.

Ще один зв'язок автори розслідування знайшли в компанії Ротенбергів SEA des Canebiers, яка займається торгівлею і розведенням коней. 1% її акцій належать адвокату з Люксембургу, а решта 99% - фірмі Equus, якою володіють Борис і Карина Ротенберги.

Така схема гаданого володіння нерухомістю, на думку авторів розслідування, може бути цікава владі Франції через справу про ухилення від сплати податків сенатора Сулеймана Керімова.

"За такою схемою людина орендує власність у монакської фірми. А французька компанія декларує орендну плату як витрати. І це дає право вимагати вирахування з податків, які він повинен заплатити у Франції. Заявлені французькі витрати стануть, таким чином, доходами для компанії в Монако, що виведе їх з-під французької юрисдикції і, отже, захистить від французького оподаткування", - йдеться в розслідуванні.

При цьому близька до Ротенберга людина стверджує, що він сам не боїться можливих ризиків через "справу Керімова". "Вони в цьому режимі живуть з 2014 року. Усе, що могли, їм уже перекрили. З погляду права - нічого вже зробити не можна", - каже знайомий бізнесмена, маючи на увазі європейські санкції, які ввели після приєднання Криму до Росії.

Сам Ротенберг на питання авторів розслідування не відповів.

Борис Ротенберг був включений в санкційні списки США, але під обмеження в Євросоюзі не потрапив. Це пов'язують з наявністю у нього фінського громадянства. При цьому автори розслідування допускають, що під час перегляду європейського списку санкцій через місяць Борис Ротенберг може в ньому опинитися.

Як повідомляли напередодні, друга Путіна Аркадія Ротенберга назвали власником супер'яхти Rahil.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram