ГоловнаСвіт

Швеція надала громадянство іранцю, засудженому до смертної кари на батьківщині

МЗС Ірану викликало посла Швеції "на килим".

Швеція надала громадянство іранцю, засудженому до смертної кари на батьківщині
Ахмадреза Джалали
Фото: iranhumanrights.org

МЗС Ірану викликало посла Швеції на знак протесту проти того, що шведський уряд надав громадянство іранському вченому, якого Тегеран засудив до смертної кари.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Ахмадреза Джалалі, іранський учений, який отримав посвідку на проживання в Швеції, був заарештований у Тегерані в квітні 2016 року і пізніше звинувачений у шпигунстві для Ізраїлю.

Прокуратура Ірану повідомила, що Джалалі зізнався в тому, що зустрічався з агентами ізраїльської спецслужби "Моссад", щоб надати інформацію про ядерні плани Ірану.

"На зустрічі (з послом Швеції, - ред.) Іран висловив рішучий протест проти заходів, прийнятих урядом Швеції, про надання громадянства агентові Моссад, який зізнався в участі у вбивстві іранських учених", - заявив прес-секретар МЗС Ірану.

Раніше, 17 лютого, МЗС Швеції підтвердило, що Джалалі було надано шведське громадянство.

"Ми перебуваємо в постійному контакті з іранськими представниками, які просили доступу до Джалалі і представили точку зору Швеції за рішенням про смертну кару, яку ми засуджуємо в усіх її формах. Наша вимога полягає в тому, щоб рішення про смертну кару не було виконано", - заявила прес-секретар МЗС Швеції.

Міжнародна організація Amnesty International заявляла раніше, що Джалалі після затримання помістили в одиночну камеру на три місяці, і він відчув на собі тортури. У своєму листі з в'язниці він заявив, що був затриманий за відмову шпигувати для Ірану.

Нагадаємо, минулого тижня Держдеп закликав Іран звільнити лідерів опозиції після 7-річного домашнього арешту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram