ГоловнаСвіт

Світова спільнота усвідомлює загрози безпеці, але способів протистояння їм немає, - дипломат

Дипломат підбив підсумки Мюнхенської конференції з безпеки.

Світова спільнота усвідомлює загрози безпеці, але способів протистояння їм немає, - дипломат
Фото: Сергей Нужненко

Світова спільнота усвідомлює загрози безпеці, але способів протистояння їм не виробила.

Про це написав постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Мюнхенська конференція безпеки показала одне - загрози безпеки зрозумілі, що робити більш-менш теж, але як робити ніхто не знає", - вважає дипломат.

Україна, за його словами, у найкрихкішій безпековій ситуації через низку причин. "У Росії є тільки два сценарії: або приводити у нас до влади своїх, або знищувати країну", - говорить Кулеба.

Тимчасові рамки першого сценарію - 2019 рік. Якщо ж там абсолютно нічого не вийде, то час другого сценарію настане, "коли Путін переконається, що Європа остаточно розгубилася і не готова навіть посилити санкції в разі його атаки, а Америка не вступить в гру. Над цим він натхненно працює".

Запобігти обидвом сценаріям Україна може завдяки трьом елементам: зміцненню армії, зміцненню державних інститутів, зміцненню суспільної єдності.

"Роки два-три тому я б ще додав союзників. Але зараз не буду. Друзі є. Навіть справжні. Готових допомогти у війні союзників не бачу. Можливо, цю нішу таки заповнять США", - вважає Кулеба.

На його думку, ключовим насправді є останній елемент - зміцнення суспільної єдності. "Тому подумайте двічі перед тим як робити внесок в черговий тупий медіасоцмережевий срач. Навіть якщо він здається вам священною війною всього доброго і проти всього поганого. В результаті це розгойдування може мати трагічні наслідки для всіх. Крім тих, звичайно, хто буде привітно посміхатися триколору", - вважає дипломат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram