ГоловнаСвіт

Європа могла б зробити більший внесок у військовому відношенні для встановлення балансу у світі, - Міноборони Німеччини

Німеччина і Франція готові спільно продовжити європейський проект.

Європа могла б зробити більший внесок у військовому відношенні для встановлення балансу у світі, - Міноборони Німеччини
Урсула фон дер Лайен
Фото: EPA/UPG

Європа могла б зробити "більший внесок у військовому відношенні" для встановлення балансу у світі.

Про це заявила міністр оборони  Німеччини  Урсула фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen) на відкритті Мюнхенської конференції з безпеки Європи в п'ятницю, 16 лютого.

Вона нагадала, що минулого року група країн-членів ЄС вирішила співпрацювати з військового погляду  набагато тісніше, ніж раніше, тим самим сприяючи загальній політиці оборони. У результаті було створено так зване PESCO - Постійне структуроване співробітництво з питань безпеки й оборони.

Урсула фон дер Ляєн висловилася за тіснішу співпрацю в цьому напрямку із Францією та Європою.

Крім того, міністр оборони закликала до відходу від традиційного трансатлантичного поділу завдань, згідно з яким США часто беруть на себе військові бойові завдання, а європейці - гуманітарні питання. «Ми турбуємося про партнерів, які скорочують свої інвестиції в дипломатію і ресурси ООН», - сказала фон Ляєн, маючи на увазі політику президента США Дональда Трампа.

Міністр пообіцяла довести витрати на оборону Німеччини до однакових показників для досягнення цілей НАТО і цілей сталого розвитку.

Вона закликала до спільного підходу й у сфері іноземних справ. Тут, на її думку, країнам Європи не вистачає одностайності. "Я вважаю, що нам також потрібно PESCO в зовнішній політиці - і загальна стратегічна культура. Не існує тільки військового шляху до сталого миру", - сказала міністр.

«Ми хочемо залишатися трансатлантичними, але стати більш європейськими», - додала міністр оборони.

«Німеччина і Франція готові спільно продовжити європейський проект, і ми запрошуємо всіх європейців рухатися вперед», - заявила Урсула фон дер Ляєн.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram