ГоловнаСвіт

Брейвік уперше заявив, що розкаявся за скоєні вбивства

Судові психіатри вважають, що засуджений хоче домогтися поблажливості і скоротити собі термін ув'язнення.

Брейвік уперше заявив, що розкаявся за скоєні вбивства
Андерс Беринг Брейвик во время заседания апелляционного суда
Фото: EPA/UPG

Норвежець Андерс Брейвік уперше розкаявся в убивстві 77 осіб, яке він скоїв 2011 року.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на видання Verdens Gang.

У своєму листі начальству в'язниці, в якій він відбуває ув'язнення, Брейвік стверджує, що облишив радикальну націоналістичну ідеологію і мріє, щоб подій 2011 року ніколи не було.

Судові психіатри вважають, що засуджений хоче домогтися поблажливості і скоротити собі термін ув'язнення. Раніше Брейвік заявляв, що у в'язниці його погляди "стали ще радикальнішими", ніж коли він напав.

У червні минулого року верховний суд Норвегії відмовився розглядати скаргу Брейвіка на умови утримання під вартою. Раніше районний суд в Осло визнав їх негуманними і постановив компенсувати засудженому судові витрати, але це рішення пізніше було скасовано.

Нагадаємо, в липні 2011 року Андерс Брейвік підірвав бомбу в урядовому кварталі Осло, після чого попрямував в молодіжний табір Норвезької робітничої партії на острові Утойя, де відкрив стрілянину по працівниках і гостях табору. Жертвами його дій стали 77 осіб.

На суді Брейвік стверджував, що своїми діями хотів привернути увагу суспільства до ісламізації Європи в цілому і Норвегії зокрема. Він був визнаний винним у масовому вбивстві і засуджений до 21 року позбавлення волі. Його утримують в одиночній камері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram